28 Март 2024 г. Четвъртък

Кой какво взе в местната власт на балотажа

2011-10-31 05:26:40

Росен Плевнелиев и Маргарита Попова са новите президент и вицепрезидент на страната с 54% от подкрепата на гласувалите вчера. Въпреки, че резултатите не са потвърдени от ЦИК, разликата с кандидатите на БСП според паралелното преброяване на вота е достатъчно голяма.

Как се разпределя вотът по места обаче - кандидат-кметове на общини в 18 областни града бяха на балотаж. Битката за някои от тях беше оспорвана и с множество обрати.

Според окончателните резултати от Общинските избирателни комисии (ОИК) в областните центрове ГЕРБ поема ръководството и в Благоевград, Варна, Смолян, Силистра, Ямбол, Велико Търново, Русе, Пловдив, Плевен и Стара Загора.

Областните градове, които се изплъзнаха на управляващите на втори тур са Сливен, Видин, Враца, Хасково, Ловеч, Перник, Разград и Търговище.

Какво получават управляващите?

При 100 % обработени протоколи в ОИК-Благоевград, кмет на общината след втория тур на изборите е д-р Атанас Камбитов (ГЕРБ) с 60,18 %. Неговият опонент от от БСП Емил Костадинов получава подкрепата на 39,82 % от избирателите.

Кирил Йорданов печели 60,41 на сто от гласовете за кмет на Варна при неокончателните резултати от ОИК. Другият кандидат - Веселин Марешки, е с 39,56 на сто.

Във Велико Търново новият кмет е кандидатът на ГЕРБ Даниел Панов, показват окончателните данни от обработката на всички протоколи от ОИК. Той поличава 51,81% подкрепа, а опонентът му от БСП Николай Илчев – 48,19% от гласовете.

Димитър Стойков от ГЕРБ е новият кмет на Плевен според 100% от обработените протоколи от СИК. За Стойков са гласували 50.35 на сто от избирателите, а за досегашния кмет Найден Зеленогорски, издигнат от БНД, са дали гласа си 49.65 на сто от имащите право на глас.

Пловдив ще бъде управляван от Иван Тотев (ГЕРБ), който спечели изборите с 50,84 на сто от
гласувалите на втория тур. Неговият конкурент и досегашен кмет на града Славчо Атанасов, издигнат от ВМРО-НИЕ и широка коалиция, остана втори с 49,16 процента.

В Русе кандидатът на управляващите Пламен Стоилов печели с 54,89% срещу 45,11 на сто за Искрен Веселинов от „Синята коалиция“ и ВМРО-БНД.

Новият градоначалник на Силистра също е кандидат на управляващите. Д-р Юлиян Найденов спечели балотажа срещу кандидата на коалицията "Гражданско единство" Александър Сабанов с над 3 000 гласа преднина, съобщиха от Общинската избирателна комисия. На втори тур Сабанов беше подкрепен от БСП.

Новоизбраният кмет на Смолян е депутатът от ГЕРБ Николай Мелемов, който получи 52,92% от гласовете на избирателите. Дора Янкова (БСП), която управлява два поредни мандата, загуби битката за града, но заяви, че няма да се откаже от политиката.

Стара Загора ще бъде управлявана от кандидатът на ГЕРБ Живко Тодоров, който води убедително на опонента си от БСП Бойчо Биволарски. Това са данните от 12 от общо 16 СИК обобщени от Общинската избирателна комисия в балканската община.

Досегашният кмет Георги Славов (ГЕРБ) печели изборите в Ямбол с близо 50 % подкрепа от гражданите, срещу кандидата на БСП Мариета Сивкова. ОИК-Ямбол не е приключила с обработката на всички протоколи.

Къде ГЕРБ удари на камък?

Битката за Видин завърши с победа за кандидатът на БСП и ЗС "Ал. Стамболийски" Герго Гергов, който спечели с резултат от 53,26 процента по данни на Общинската избирателна комисия. За неговия опонент Владимир Тошев от ГЕРБ са гласували 46,74 на сто от имащите право на глас.

Оспорваната битка за Враца печели подкрепеният от БСП независим кандидат за кмет Николай Иванов. Според 70% от преброените протоколи в ОИК той получава 52, 88 на сто от гласовете на гражданите, срещу 47,12 % подкрепа за опонента му от ГЕРБ Петя Аврамова.

Минчо Казанджиев от БСП спечели трети мандат за кмет на община Ловеч, сочат окончателните данни на ОИК. За него са гласували 52,10% от избирателите, а за неговия опонент от ГЕРБ Корнелия Маринова 47,90%.

Кандидатът на БСП и коалиция за втори кметски мандат в Перник Росица Янакиева води в общината, съобщи ОИК. За Янакиева са гласували 53,21 на сто от имащите право на вот. Ирена Соколова (ГЕРБ) е получила 46,79 %. Резултатите са базират на 52,17 на сто от окончателно приетите протоколи на секционните избирателни комисии.

Независимият кандидат за кмет на община Разград, издигнат от инициативен комитет Денчо Бояджиев, печели трети мандат . Това показват обработените протоколи на всичките 68 секционни избирателни комисии, съобщиха от ОИК. В негова подкрепа са гласували 53,95 на сто от избирателите. За претендента на ГЕРБ д-р Валентин Василев са гласували 46,05 на сто.

Сливен се изплъзна на досегашния кмет Йордан Лечков и ще се управлява от кандидатът на БСП ген. Кольо Милев. Окончателните данни от ОИК все още не са изнесени. Данните са по паралелното преброяване на гласовете в изборната нощ.

Красимир Мирев (БСП) спечели кметското място в Търговище за четвърти мандат, сочат резултатите от 98 обработени протоколи в общината според ОИК. За Мирев са гласували 80,25 процента от избирателите. Конкурентът му от ДПС - депутатът Тунчер Кърджалиев, събира 19,75 на сто от гласовете на избирателите в Търговищка община.

Кандидатът за четвърти мандат за кмет на община Хасково Георги Иванов печели изборите с 59% подкрепа на гражданите. Той бе кандидат от „Коалиция за Хасково“ срещу кандидата на ГЕРБ Иван Панайотов. Резултатите са по данни от 72% от обработените ОИК бюлетини.

По-късно днес се очаква ЦИК да обяви окончателните резултати от балотажа.

Областните градове по партии спечелени на първи тур.

ГЕРБ държи местната власт в София, Бургас, Габрово и Добрич, БСП в Шумен, ВМРО - НИЕ - в Монтана, ДПС – в Кърджали, а в Пазарджик ще управлява независимият Тодор Попов, досегашен кмет. В Кюстендил досегашният кмет Петър Паунов също спечели следващ мандат. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати