26 Април 2024 г. Петък

Черни дни за ГЕРБ обеща Станишев

2011-10-31 05:23:45

Тези избори промениха рязко политическата карта на страната – на терена са останали две политически сили – ГЕРБ и БСП. БСП постигна една от целите да бъде не само на думи, но и на практика припозната като алтернатива на управляващите.  

Тези изводи направи лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция в НДК, след като кандидатите на левицата Ивайло Калфин и Стефан Данаилов загубиха президентските избори.  

„Бяхме много близо до победата, не можахме да направим решителната крачка“, смята Станишев.   

Социалистите признаха, че гласовете, които са получили на изборите, в малка степен се дължат на подкрепата на ДПС.  

„Ние никога не сме били в прегръдка с ДПС, били сме коалиционни партньори. Винаги сме били коректни. Тройната коалиция беше за онзи период от време форма на максимално възможното национално съгласие“, коментира Станишев.  

Той определи отношенията между ДПС и БСП като между две опозиционни партии, които ще продължат и занапред. Лидерът на БСП подчерта, че в последните дни Борисов е използвал силно риториката за подкрепата на ДПС и целувката на Доган.  

„Трудно е за една партия да мобилизира свои гласове, където няма кандидати за местни избори“Не се срамуваме от гласовете на българските турци, убеден съм, че те са дадени искрено“.  

Станишев призна печелившия резултат на ГЕРБ както за президент, така и за общински съветници, но повтори нееднократно, че изборите са били безпрецедентно манипулирани.  

„Не мога да ги поздравя от сърце, защото не се подава спортсменски ръка, когато победата е нечестна.  ГЕРБ направиха тези избори с много пари, полицейски натиск, в това число и с бой, и купуване на гласове в изборния ден. Тези избори не са демократични, честни и свободни. За мен е важно това, което се случи през кампанията, и провеждането на изборите по този скандален начин да не бъде забравено и подминато без последици. Ако го подминем, ще бъде престъпление пред бъдещето“, заяви Станишев.  

Независимо от резултата лидерът на БСП заяви, че партията е разширила електоралната си подкрепа, спечелила е доверието на 1,5 милиона български граждани, победа в 8 областни града и в 91 общини, въпреки мутризацията на вота.  

„Тази битка, която водихме в кампанията, не е приключила. Тя продължава с нова сила. Вашето доверие няма да бъде нито продадено, нито предадено”, каза Станишев и обеща да бъде най-яростната опозиция на управлението на Борисов. Като първа стъпка към това ще е разглеждането на бюджета за следващата година, който лидерът на социалистите определи като „мизерен“.   

БСП обяви, че ще изчака резултатите от ЦИК за двата избора и след това на базата на анализ на нарушенията ще вземе политическо и правно решение за касиране на изборите. В редица общини обаче те са категорични, че ще оспорват резултата.  

„Планът и сценарият на партията ГЕРБ не се реализира, най-малкото по начина, по който го виждаха. Те си представяха безпроблемно шестване в страната – това не се получи“, каза още Сергей Станишев.   

„На тези избори БСП не беше сама. Ние освен за лявата и социалната кауза се борихме за още една по-голяма кауза – тази за демокрацията”, каза лидерът на БСП и обеща, че партията му няма да остане безмълвна от действията на управляващите към манипулирането на вота и ще търси диалог с останалите политически сили.  

„Цветанов, а подозирам и министър-председателят, са изцяло в технологията на тези избори – купуването на гласове и рекетирането на бизнеса. Не се притеснявам от гласовете на ДПС, а Цветанов и Борисов да се притесняват от гласовете на мутрите. Аз съм твърде далече съм от мутренската риторика и от развитие и историята на рекетьорските групировки“, нападна той за пореден път премиера.  

Според него ГЕРБ ги е страх от касиране на изборите, защото трудно ще съберат втори път финансовия ресурс от бизнеса, който бил вкаран в тази кампания.  

„След пет години те ще звучат безпредметно, защото след немалко изборни победи на ГЕРБ благодарение на него той вече разбира, че неговата аура и харизма не са същите. Ако той се кандидатира, това ще е неуспех в личен план“. По думите му този резултат от изборите на ГЕРБ е максимумът, който може да постигне партията. „За ГЕРБ започват все по-черни дни, в това няма никакво съмнение“, закани се Станишев.   

Загубилата кандидатпрезидентска двойка Калфин–Данаилов поздравиха победителите. „Стискам им палци“, каза Калфин, но напомни, че Плевнелиев е избран с най-ниска подкрепа за последните 22 години.  Данаилов пък пожела на Маргарита Попова да й се сбъднат всички предизборни мечти. Нов ден идва, ако не днес, то той ще дойде утре!“, заключи актьорът. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати