20 Април 2024 г. Събота

Президент ли? Борисов не ще!

2011-10-31 05:15:36

"Аз няма да се кандидатирам за президент. Толкова съм се уморил вече, а имаме толкова много работа още да свършим. Заслужавам и да си почина, ако ми остане време в края на живота".

Това заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференцията в НДК след балотажа на президентските избори, спечелен от кандидата на управляващите Росен Плевнелиев.

Лидерът на ГЕРБ даде да се разбере, че много се е подразнил на въпрос към Плевнелиев дали ще топли стола на "Дондуков" 2, за да се кандидатира Борисов за държавен глава след пет години.

"Повече такива нагли въпроси не искам да чувам", отсече Борисов.

Той се надява скоро тежката предизборна кампания да отшуми и "всички да се захванем за работа, защото живеем в най-тежкото време след войната".

"Било каквото било, от днес нататък Росен и Марга са г-н Плевнелиев и г-жа Попова. Да си гледат Президентството. Ако имаме допирни точки, ще са свързани с работата", рече Борисов.

Премиерът открито нападна БСП, чийто лидер Сергей Станишев заяви, че няма как да поздрави ГЕРБ за победата, защото изборите не са били честни.

Премиерът обвини соцлидера, че се изказва за управляващите по "байганьовски начин".

"Не мога да си представя що за наглост е това да претърпиш такава съкрушителна загуба и дори да не искаш да поздравиш победителите, това е лошо възпитание. Не ме учудва, това е манталитетът на комуниста, да прехвърлят своите грешки на другите хора", смята Борисов. 

"Комунистите да са гарант за демокрацията, що за наглост е това бе, господа? Кога – в Белене в лагерите ли, къде сте били, демократите", възмути се министър-председателят. "Вече 5-6 години ГЕРБ, където да ви срещне, там ви бие", изтъкна той.

"Аз го слушах Станишев, останах с впечатлението, че сме паднали. Бях си в нас и отидох до офиса да видя защо сме паднали", иронично подхвърли Борисов.

"Как може да кажеш, че се мутризирала страната – обиждаш Барозу, Бузек, европейските комисари, Сикрет сървис, всички, които казаха, че България не е слабият ученик на Европа, усвоява еврофондове, строи", изреди победите си Борисов.

"На концерта на Шаде получих стотина SMS-и, че има такава прекрасна зала. Даже Станишев отишъл на концерта", похвали се премиерът.

Според него изобщо не бил правилен изразът, че ГЕРБ е преяла с власт, след като вече е взела и президентската институция.

"Две години и половина си носим кръста сами. Толкова ми тежи тази отговорност, че не можете да си представите", ожали се той. "Не можах и да се зарадвам на тези избори, радвам се, че Станишев обяви, че ги спечели", допълни Борисов.

"Това беше партиен вот - който бяхме посочили от ГЕРБ, той щеше да стане президент. Ние избрахме възможно най-доброто, което имаше партията - демократи, познати в Европа, доказани специалисти, езиково подготвени, приятни хора, млади хора. Пожелавам им от сърце - те излитат от партията", допълни той. 

"Искаме Президентството да стане център-нападател по националните приоритети", подчерта новоизбраният държавен глава Росен Плевнелиев. Той призна, че след време между него и Борисов може да прехвърчат искри заради разногласия помежду им.

"Ако не работим, със сигурност няма да има искри, а ние имаме намерение много да работим и със сигурност напрежение ще има. Нямам притеснения от искри и огньове, когато човек е добронамерен и има кауза, той намира решение", смята Плевнелиев.

"Ако президентът иска да спрем инфраструктурните проекти, ще има светкавици, не искри", каза от своя страна Борисов.

Той обаче изтъкна, че оттук нататък има кадърни и некадърни кметове – "тези, които си сложат проектите на масата, ще бъдат първи, а тези, които мрънкат, ще загубят".

Плевнелиев обеща, че президентската институция ще е равноотдалечена от трите власти и заедно с Маргарита Попова ще бъдат партньор на всяко правителство, което движи България в правилната посока.

"Заклевам се, че не съм дал един лев за глас и няма и да дам", декларира Бойко Борисов.

Плевнелиев обеща още, че Президентството ще бъде активно, динамично, ще акумулира ноу хау и ще работи за обединението на нацията. Той увери, че службите на негово подчинение – НСО и НРС, няма да работят на парче и за партии, а интегрирано и за институциите. 

Искра Фидосова няма да е следващият министър на правосъдието, съобщи премиерът.

 

Той допълни, че има няколко кандидати за овакантения пост, след като Маргарита Попова отива в Президентството, а единият бил много добре приет от Брюксел.

След като е избистрено като решение, Борисов ще го представи на ръководството на партията и после ще бъде вкарано в парламента.

Оказа се, че победата на ГЕРБ в битката за "Дондуков" 2 е донесла на шефа на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов втори часовник от Бойко Борисов след спечелен бас.

През 2009 г. двамата се обзаложили, че ГЕРБ ще има следващия президент. Първия часовник Цветанов получи след изборите през 2009 г., когато с Борисов се хванали на бас, че ГЕРБ ще има повече от 110 депутати в парламента.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати