29 Март 2024 г. Петък

Резултатът – ясен, многозначен и предупредителен

2011-10-30 19:16:05

По традиция след всички избори досега всяка партия, всеки участник в надпреварата успява да открие нещо хубаво за себе си в крайния резултат.

Това пише в свой анализ социологът Ия Петкова-Гурбалова от "Афис", агенцията, с която работи Dnes.bg.

"БСП навярно ще наблегне на това, че резултатът очевидно показва съвземане от тежкия удар, който партията претърпя на парламентарните избори през 2009 година, превъзмогна кризата и очевидно преминава към електорален растеж. Нещо повече – гласовете за червената партия са повече не само спрямо резултата от 2009 г., но и номинално спрямо предходните местни избори през 2007 г., когато БСП беше първа сила в местната власт и беше управляваща в страната.

 

Истински добрата новина за БСП е, че след тези избори по пътя към следващите парламентарни избори това е единствената алтернатива, другите претенденти за нова алтернатива се провалиха", пише тя.

Според нея ДПС си е взела своето, а десните, Атака и РЗС на втория тур отново се пришили към победителя и са дали повторна заявка за участие в управляващата коалиция.

"Дали ГЕРБ в очерталата се ситуация ще ги приеме без уговорки, предстои да научим.

Кои са лошите новини? На първо място това е зародилото се обществено недоволство от начина, по който се организираха и проведоха изборите.

Хаосът, безобразията, натискът по места, както и увеличеното продаване и купуване на гласове, от една страна, дискредитират демокрацията в България, от друга – са предупреждение, че поредната порция доверие към управляващите ще бъде последна, ако не променят по някакъв начин отношението си към правенето на политика и не сменят модела на своето поведение спрямо останалите политически играчи. При всяко едно положение предупредителният сигнал е изпратен и отсега е ясно, че на следващите избори ще има смазващ наказателен вот, ако изборите се проведат по същия начин.

Между двата тура действаха два мотивиращи фактора. Първият – заради безобразната организация на първия тур, вторият – заради очакваната намеса на ДПС в полза на единия от кандидатите за президент. 

Първият фактор се основаваше на реални впечатления от случилото се, вторият си остана мит до края, но повдигна националистическия вот на балотажа. 

В крайна сметка пропагандата се пребори с реалния живот и победи. Извън всякакво съмнение е, че Росен Плевнелиев и без тези маневри можеше да спечели изборите и да стане президент, без да му се налага оттук нататък да дава неприятни обяснения.

Като цяло изборните резултати не се разминаха с предизборните прогнози и в този смисъл големи изненади нямаше. Случилото се обаче остави един горчив вкус в масовите нагласи, че се играе за победа със всички средства и на всяка цена", допълва Ия Петкова-Гурбалова от социологическа агенция "Афис".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати