24 Април 2024 г. Сряда

Масово купуване на гласове

2011-10-30 14:52:00

Полицията проверява жалби за купуване на гласове от Пещера, Панагюрище и Септември. Това съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР-Пазарджик Мирослав Стоянов. По тези жалби има образувани преписки, уведомени са Районните прокуратури в Пещера, Панагюрище и Пазарджик, предаде Фокус.

Постъпилите сигнали за нередности по време на изборния ден са над шест. Част от тях вече са проверени, по другите проверките продължават, каза също Стоянов. Той допълни, че няма данни за сериозни нарушения или извършени престъпления. Изборният ден в Пазарджишка област преминава спокойно, допълни той.

Прокуратурата заведе две нови съдебни дела за купуване на гласове до 11 часа днес. Едното е в Кърджали, а другото в Самоков, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Към момента най-много дела от Прокуратурата са заведени в Нови Пазар – 8, Несебър – 4, София – 4, Пловдив – 3. В останалите градове са образувани до едно досъдебно производство.

Две трети от всички досъдебни производства в изборния ден са за купуване на гласове.
 Подробен брифинг МВР ще даде в сряда.

Продължават разпитите на хора във връзка със сигналите за продажба на гласове в кв. „Столипиново”, съобщи старши комисар Тодор Чонов, директор на Областната дирекция на МВР-Пловдив. До момента няма задържани лица, каза Чонов. На всички сигнали се реагира незабавно, в рамките на два часа.

В Общинската избирателна комисия (ОИК) в Пловдив е постъпила до момента само една писмена жалба от председател на предизборен щаб, който твърди, че пред всички училища в Пловдив, където има секционни избирателни комисии, стоят лица, които държат списъци с имена на избиратели и празно пълномощно, което на място се попълва.

Двама души са задържани за купуване на гласове в Русенско, Полиция”-Ветово се е явила гражданка, която е заявила, че две лица са й дали пари, за да гласува за определен кандидат за кмет. Подалата сигнала и свидетел на случилото се са разпитани пред съдия от Русенски районен съд, а по случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 167, ал.2 от НК.

Областната дирекция на МВР е направила проверка по сигнал за предлагане на възнаграждения срещу гласуване за съответен кандидат в Карнобат, съобщи заместник-директорът на дирекцията в Бургас Калоян Калоянов. Сигналът не е потвърден, докладвано е на дежурния прокурор.

Предизборният щаб на ПП ГЕРБ – Белово подаде жалба до ОИК – Белово по повод купуването на гласове в с. Голямо Белово.

Общо 150 сигнала, свързани с нарушаване на изборните права на гражданите, са проверени към 15.00 часа днес, съобщиха от пресцентъра на МВР.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати