26 Април 2024 г. Петък

Майорка изтегли късата клечка - падна и се лошият Меси

2011-10-30 11:43:35
С хеттрик на Лео Меси Барселона спечели убедителна победа с 5:0 срещу Майорка в мач от 10-я кръг на испанската Примера дивисион.

Аржентинецът вкара трите си гола още до 30-та минута. Интересното бе, че първото попадение бе от дузпа. Така Меси много бързо заличи неприятните спомени от пропуска от бялата точка срещу Севиля и головата си суша от последните три мача.

Четвъртото попадение бе дело на юношата на каталунците Исак Куенка, който се разписа в началото на второто полувреме, след подаване на Адриано. Бразилецът пък отчете с общо три асистенции.

В последните секунди на допълнителното време Даниел Алвеш взриви трибуните с уникален удар от 30 метра, който забоде топката до сглобката на гредите.




Във втората минута след центриране от корнер Сейду Кейта стреля интересно с глава след плонж на метър над земята, но вратарят успя да улови.

Гостите обаче малко изненадващо стигнаха първи до чисто голово положение. В 6-та минута след контраатака последва ниско центриране отляво и на 5 метра пред вратата Жоао Виктор направи непростим пропуск, засичайки неточно.

В 12-та минута обаче Барселона откри резултата след малко спорна дузпа. Адриано получи параболичен пас в наказателното поле и опита с глава да върне назад. Топката обаче се удари в ръката на тичащият до него Нсуе, но играчът на Майорка бе прекалено близо и трудно можеше да се говори за умисъл. Така или иначе съдията бе категоричен.

Зад бялата точка застана Лео Меси и публиката започна да го окуражава заради пропуска в последната минута срещу Севиля. Този път аржентинецът бе хладнокръвен и с неспасяем удар не остави шансове на Дуду Ауате. След гола Меси отиде при камерите и с отброяващ жест преброи до три, вероятно заканвайки се, че ще отбележи хеттрик.

Две минути по-късно резултатът можеше да стана 2:0, тъй като Давид Вия изскочи от неуспешния опит за изкуствена засада и излезе абсолютно сам срещу вратаря. След това обаче стреля право в тялото на Ауате.

В 21-та минута Меси като на шега вкара втори гол. Куенка отправи далечно центриране от крилото и на втората греда Адриано пробва удар от воле. Той не намери добре топката, но така вместо към вратата тя отиде към оставения непокрит Меси и той инстинктивно я засече с едно докосване в мрежата.

Малко по-късно Адриано се пробва да изработи нова дузпа, като след индивидуален пробив се прехвърли през препречения крак на съперник, но играчът на Майорка бе застанал статично и така се получи по-скоро сякаш Адриано търси съприкосновението.

Майорка изглеждаше изключително безидейна в тези моменти, но за сметка на това Барса сама опита да си създаде проблеми. Масчерано върна неразчетено с глава назад към Валдес и дебнещият Алваро пресече, но си поведе лошо топката и Валдес му я взе.

Лео Меси бе над всички и изведе чудесно Тиаго в наказателното поле, но той от леко странична позиция реши да подаде вместо да стреля директно и така пропусна възможността.

Секунди по-късно обаче гостите за трети път извадиха топката от мрежата. Дани Алвеш видя включилия се на скорост Меси и му даде центриране зад защитата, след което аржентинецът от въздуха засече спокойно с левия крак в мрежата. Така той изпълни заканата си да вкара хеттрик.

След Меси най-активният футболист на Барса бе Адриано и той също бе близо до това да се разпише. След центриране на Куенка топката бе изчистена лошо право на пътя на Адриано, който стреля от въздуха, но уцели паднал на земята защитник пред вратата.

В самия край на полувремето Сейду Кейта пробва топовен удар по земя от 25 метра, но прати топката на сантиметри от страничната греда.

Второто полувреме започна като първото - с неточен удар с глава на каталунците, в този случай дело на Тиаго, но неточно покрай вратата.

Пет минути след подновяване на играта резултатът стана 4:0 и голмайстор стана Исак Куенка, което бе дебютно попадение с фланелката на Барса за юношата на клуба. Той получи извеждащ пас от Адриано, който можеше да бъде пресечен от Чико, но защитникът успя само да докосне леко топката и тя стигна до Куенка, който елегантно заобиколи вратаря с единия крак и вкара с другия на празна мрежа.

В 55-та минута Меси изведе Куенка технично с петичка и последният падна след сблъсък със съперник, но съдията не сметна, че има нарушение за дузпа.

При друга атака Лео Меси изпробва силата на удара си извън наказателното поле, но прати топката над вратата.

Както много често прави през последните няколко сезона при убедителен резултат, Барселона свали значително оборотите. Едва в 78-та минута се наложи на Ауате да се намесва, след като Меси стреля мощно от пряк свободен удар.

В следващата атака Пике можеше да се разпише сред голмайсторите, след като полуволе на Алвеш отдалеч дойде при него и той отклони пред вратата, но защитник изби от голлинията.

Пет минути преди края Дани Алвеш даде точно центриране към Лео Меси в наказателното поле, той скочи високо и засече с глава, но от не чак толкова удобна ситуация не успя да я насочи опасно към вратата.

В 90-та минута иначе коректните до този момент гости извършиха брутално двойно нарушение срещу Меси, при което един играч го посече със шпагат, а друг падна отгоре му, удряйки го без да иска по главата.

Аржентинецът дълго лежа на земята, но все пак накрая стана без да има изгледи за контузия. И сякаш за да отмъсти за съотборника си, в последните секунди на мача Дани Алвеш сътвори нещо страхотно. Той пое топката от аржентинеца след фаула, напредна малко и с невероятен удар от 30 метра я забоде точно до сглобката на гредите.

Барселона - Майорка 5:0

1:0 Меси дуз. 12
2:0 Меси 21
3:0 Меси 29
4:0 Куенка 50
5:0 Алвеш 92


Барселона: Валдес, Алвеш, Абидал (45 Пике), Масчерано, Адриано, Бускетс (59 Пуйол), Кейта, Куенка, Тиаго, Меси, Вия (63 Деулофеу)

Майорка: Ауате, Сендрос, Чико, Рамис (46 Креспи), Бигас, Жоао Виктор, Марти (74 Касадесус), Тисоне (46 Цюверлон), Кастро, Нсуе, Алваро
източник: gol.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати