20 Април 2024 г. Събота

Мислете! Избираме държавен глава за следващите 5 г.

2011-10-30 08:15:00

Новият президент, който ще изберем днес, ще бъде с петгодишен мандат и точно толкова време ще ни представя пред международната общност.

Той ще назначава и освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства и постоянните представители на страната. Ще награждава с ордени и медали заслужилите, ще дава и възстановява българско гражданство, както и освобождава и лишава от него.

В правомощията на президента е да предоставя убежище, да помилва, да опрощава несъбираеми държавни вземания, да наименува обекти с национално значение и населени места.

Президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България. Той ще назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили.

В правомощията на държавния глава е да свиква Консултативния съвет за национална сигурност и да обявява обща или частична мобилизация.

Президентът може да определи датата за провеждане на национален референдум, когато за това има решение на Народното събрание. Освен това той може да налага вето на приетите от НС закони.

В правомощията му влиза и съставянето на служебен кабинет при разпадане на правителството или ако парламентарно представените групи не успеят да се споразумеят.

Новият президент на България трябва да реши кои от своите правомощия да прехвърли на вицепрезидента. 

Пълномощията на двамата могат да бъдат прекратени предсрочно при подаване на оставка пред Конституционния съд, при трайна невъзможност да изпълняват правомощията си (тежко заболяване) или в случай на държавна измяна и смърт.

Правомощията на държавния глава са разписани в Конституцията на Република България.  

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати