28 Март 2024 г. Четвъртък

Втори рунд за "Дондуков" 2

2011-10-30 08:50:40
Вторият рунд за определянето на бъдещия домакин на „Дондуков“ 2 започна още вчера в 20,00ч. българско време.



На първи тур кандидатите на ГЕРБ получиха 1 349 300 гласа, а опонентите им от БСП – 974 300 гласа.

В чужбина на първи тур гласуваха общо 50 499 българи, като първенци по активност са Турция (22 418 души), Испания (6752), Кипър (2071) и Германия (2040).

Веднага след края на изборния ден миналата неделя, основните политически сили се прегрупираха за предстоящия вот.

ДПС застана зад кандидат-президента на БСП Ивайло Калфин.

Меглена Кунева призова гражданите, подредили я трета в президентската надпревара, да избират по съвест.

Същото направиха от СДС, а ДСБ се обявиха срещу левицата и подкрепиха Росен Плевнелиев. Изненадващо РЗС също подкрепи кандидата на ГЕРБ.

Волен Сидеров поиска симпатизантите му да не гласуват и настоя за повторно преброяване на президентския вот.



След като ЦИК обяви окончателните резултати от първия тур се оказа, че над 7% от бюлетините са недействителни. Затова внимавайте с "X"-а.

Заради различните тълкувания в СИК кой знак е валиден и кой не, в петък Централната избирателна комисия разшири възможностите за отбелязване на вота.

В решението е отбелязано, че "дължината и дебелината на наклонените линии, с които се изписва знакът "Х" и не засягат друго квадратче в бюлетината, не се отразяват върху действителността на гласа".

Миналата неделя граждани не можаха да гласуват или заради това, че бяха в забранителните списъци, или поради големите опашки пред секционните комисии.

Избирателните списъци обаче не бяха актуализирани и така за президентската надпревара в страната ще гласуват 6 933 748 български граждани. Те ще могат да пуснат бюлетините си в 11 744 избирателни секции.

По време на вота е забранена предизборната агитация. Сигнали за агитация започнаха да валят още от вчера в деня за размисъл.

Забранен е още ловът и алкохолът, позволени са само при предварително договорени мероприятия.

Както на 23 октомври, паспортните служби ще работят и днес, за да могат всички граждани, чиито лични карти са с изтекъл срок, да гласуват срещу заявление за издаване на документ за самоличност. Удостоверенията, издадени от МВР, ще са валидни само за изборния ден.

Над 15 000 полицаи ще пазят реда по време на вота. В районите на произвеждане на изборния процес няма да бъдат допускани лица с агресивно поведение, употребили алкохол или носещи оръжие. Забранено е паркирането на автомобили в непосредствена близост до местата за гласуване.

Сигнали за нарушения на изборния процес може да подавате на izbor@mvr.bg или на денонощната телефонна линия в МВР 02 982 22 32.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати