28 Март 2024 г. Четвъртък

С липса на мнозинство ЦИК си изми ръцете за случая с депутатите от ГЕРБ с чували

2011-10-29 21:16:29
Двамата депутати от управляващата партия, които неправомерно присъстваха в Общинската избирателна комисия по време на преброяването на гласовете в София, са извършили закононарушение. Те обаче няма да бъдат наказани. Причината – Централната избирателна комисия (ЦИК), която до късно снощи заседава по случая, не е събрала необходимия кворум от 2/3, затова няма да се произнесе по случая.

Това личи от решението на комисията, публикувано на интернет страницата на ЦИК.

ЦИК се самосезира по казуса, след като народните представители от ГЕРБ Иван Божилов и Станислав Иванов бяха заснети от как се разхождат между компютрите по време на преброяването в ОИК- София на 24 октомври, ден след първия тур на изборите. Вестник "Сега" пък публикува снимка, на която се вижда как Станислав Иванов, заедно с друг мъж, да изнася черен чувал от зала "Универсиада", където се помещава ОИК. Неговото обяснение – помагах на бременна жена.

От ГЕРБ също подминаха случая. Единственото им обяснение беше, че депутатите са били в ОИК-София с пълномощно от партия ГЕРБ като нейни районни координатори.

Говорителите на ЦИК обаче ясно заявиха, че каквито и пълномощия да има партиен представител, той няма място при броенето на гласовете. Поискаха и писмено обяснение от общинската комисия.

В крайна сметка очевидното нарушение на закона няма да бъде наказано.

От решението на  ЦИК личи, че комисията смята за редно по силата на член 300 от Изборния кодекс да се състави акт за установяване на административно нарушение.

"При проведеното гласуване в ЦИК не бе постигнато мнозинство две трети от присъстващите членове на Централната избирателна комисия. Поради изложеното и на основание чл. 20, ал. 2, изр. 2 от Изборния кодекс поради липса на необходимото мнозинство по чл. 20, ал. 2, изр. 1 от ИК е налице ОТКАЗ за произнасяне по направеното предложение за съставяне на акт за установяване на административно нарушение относно описаните по-горе действия на Станислав Стоянов Иванов и Иван Йорданов Божилов в качеството им на пълномощници на градската организация на ПП "ГЕРБ".", гласи решението на Централната избирателна комиисия.

В становището си същата комисия обаче е констатирала, че:

- "От излъчените материали по Нова телевизия се установява, че същите лица са си позволили да пренасят чували с изборни книжа, което е изключително правомощие само на членовете на СИК".
 
- "Според изричната разпоредба на чл. 20, ал. 7 от Изборния кодекс, единствените лица, които могат да присъстват на заседания на ОИК, без да са техни членове, са застъпниците. Посочените по-горе лица не притежават качеството на застъпници."

- "Отделно от това разпоредбите на Изборния кодекс не предвиждат правна възможност трети лица извън членовете на ОИК и преносителите на изборни книжа от СИК да присъстват в процеса на предаване и приемане на протоколите с резултатите от произведените избори. Този процес не представлява заседание на ОИК, а е отделно действие, предвидено и описано в закона. Такава възможност не се предвижда и според Методическите указания на ЦИК."

Това не е първия случай, в който Централната избирателна комисия не се произнася по казуси, защото не може да събере необходимото по закон мнозинство от две трети.

То беше въведено за първи път в Изборния кодекс с мотива, че така нито една партия няма да може да прокарва спорни решения. От Венецианската комисия тогава предупредиха, че този механизъм може да блокира работата на ЦИК. Точно това и се случи. Заради липсата на квалифицирано мнозинство ЦИК не разгледа случая в Аврен.

Оскания за оставки на ЦИК предизвикаха три поредни случая, в които бяха отхвърлени жалби за местните избори, защото комисията не е събрала 2/3 от гласовете, за да разгледа оплакванията.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати