25 Април 2024 г. Четвъртък

Уахабитът Мевлид Яшаревич е стрелецът от Сараево

2011-10-29 16:40:46

У нападателя срещу американското посолство в Сараево са били намерени две ръчни бомби, съобщи главният прокурор на Босна и Херцеговина Дубравко Чампара. Той изтъкна, че полицейската операция за залавянето му е била изпълнена професионално, предаде ТАНЮГ.

"Вярно е, че полицаите не стреляха веднага. Причината обаче бе, че така можеха да застрашат своя живот и живота на други граждани. За големия риск говори и фактът, че нападателят е имал във връхната си дреха още две ръчни бомби. Така че операцията бе извършена с минимум риск", каза Чампара.

 

Директорът на службата за сигурност на Босна и Херцеговина Алмир Джуво потвърди, че нападателят е 23-годишният сръбски гражданин Мевлид Яшаревич, който през 2005 г. е бил осъден на три години затвор за обир във Виена, а след това от Австрия е изгонен в Сърбия.

Джуво каза, че Яшаревич е минал границата на Босна вчера сутринта. Той и по-рано често е посещавал босненското село Горна Маоча на границата със Сърбия, известно като център на уахабитите. В началото на миналата година там бяха арестувани няколко души, но Яшаревич не бе сред тях.

Горна Маоча отдавна е под наблюдението на босненски и чужди разузнавателни служби заради риска от терористични действия, застрашаващи сигурността на Босна.

Джуво съобщи, че в момента се води разследване, но още не може да се говори за мотивите и подробностите от нападението.

В Сараево вчера бе нападнато посолството на САЩ, при което бе ранен един полицай, а нападателят Яшаревич от сръбския град Нови пазар, член на радикалното движение уахабити, бе ранен и арестуван.

Във връзка с инцидента днес сръбската полиция задържа 15 души, заподозрени за връзки с терористични групи, и засили полицейската охрана пред американското посолство в Белград.

Полицейска операция е проведена на 18 места в Нови пазар, Тутин и Сиеница в областта Санджак. И трите града се намират в Югозападна Сърбия и имат големи мюсюлмански общности.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати