27 Април 2024 г. Събота

Фискалният резерв ще остане поне 4.5 милиарда лева

2011-10-29 07:29:49
Минималният праг за фискалния резерв от 4.5 млрд. лв. се запазва и през следващата година, съобщи финансовият министър Симеон Дянков след продължилото над три часа заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Той обясни, че въпреки планирания бюджетен дефицит правителството има възможност за гъвкава политика по отношение на вътрешния дълг и затова може да съхрани резерва.

В първоначалния вариант за бюджет 2012, който бе обявен в понеделник, пише че минималният праг за фискалния резерв пада до 3 млрд. лв.

Природният газ (метан) все пак ще поскъпне заради облагането му с акциз за първи път през следващата година. Първоначалните планове на правителството бяха той да се обложи с 1.7 лв. за гигаджаул енергийност, което би увеличило крайната му цена с 6 до 10 стотинки за килограм. Миналата седмица преди първия тур изборите обаче премиерът Бойко Борисов коментира, че повишение няма да има.

Днес Симеон Дянков обяви, че акциз ще се въведе догодина и това ще е първа стъпка към плавното му повишаване, вместо през 2014 година метанът да поскъпне шоково заради въвеждането на минималните акцизни ставки за ЕС.

Възможно е да има и две стъпки при акциза върху природния газ - по една през 2012 и 2013 година и окончателно вдигане през 2014 г., като първите две ще са по-малки, обясни след заседанието на тристранката Евгений Иванов - изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Най-вероятно акцизът върху метана през следващата година ще се въведе от юли и ставката ще 0.85 лв. на гигаджаул, което е двойно по-малко от първоначалните планове.

Дянков заяви, че през почивните дни правителството ще продължи работата си с корекции по проектобюджета и след извънредно заседание на кабинета в понеделник той ще бъде внесен за гласуване в Народното събрание. 31 октомврия е крайният срок, в който бюджетът трябва да бъде внесен в парламента.

"Данъчните закони бяха приети с единодушие. По бюджета на държавното обществено осигуряване имаше много допълнителни предложения. Ще работим по тези предложения утре и в други ден, така че при окончателното приемане на законопроекта на заседанието в понеделник евентуално някои от тези предложения да се включат", коментира Симеон Дянков.

Минималната работна заплата ще се увеличи от сегашните 270 на 290 лв., но това ще стане най-рано от второто тримесечие, каза Дянков, след като в началото на седмицата той посочи като евентуална дата 1 април 2012 г.

Финансовият министър заяви, че правителството ще се старае да увеличи всички пенсии от следващата година, тъй като финансовата дисциплина вече е свила бюджетния дефицит.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати