27 Април 2024 г. Събота

Дянков потвърди. Мислят за увеличение на пенсиите

2011-10-29 07:25:37

Правителството мисли за увеличение на всички видове пенсии за следващата година. Не се предвижда обаче увеличение на заплати в бюджетната сфера.

Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), което продължи повече от 4 часа.

С единодушие са приети данъчните и акцизните закони. Минимумът на фискалния резерв остава 4,5 млрд. лв., а не както беше предложено първоначално – да бъде 3 млрд. лв.

Минималната работна заплата ще се вдигне от 1 април, но не и от 1 януари, тъй като вече бе увеличена на 270 лв. от 1 септември.

Все още няма решение за увеличаване на срока, на базата на който ще се изчисляват обезщетенията за майчинство, за безработица и болничните. Това е една от дискусионните теми, които остават за следващото заседание на НСТС в сряда, обясни финансовият министър.

 Синдикатите вече обявиха, че не приемат подготвения от правителството проект на бюджета и искат повишение на доходите, обезщетенията и пенсиите.

 

КНСБ и КТ "Подкрепа" искат заплатите в бюджетната сфера да бъдат увеличени с 10% от 1 януари 2012 г., както и от същата дата минималната заплата да стане 290 лева.

Синдикатите предлагат още поне с 5% да бъдат вдигнати всички пенсии, както и максималният осигурителен доход да стане 2 700 лева.

„На този етап смятаме, че някои наши предложения за допълнителни приходи в бюджета ще бъдат одобрени като например увеличението на максималния осигурителен доход на 2700 лева от 1 януари 2012 г., коментира от своя страна след срещата президентът на КНСБ Пламен  Димитров.

Синдикатите са постигнали съгласие с министър Дянков, че 15 млн. лева ще са за спешната помощ. Според него ще се помисли по въпроса за криминализиране на укриването на осигурителни вноски. Той потвърди за увеличението на минималната работна заплата от април и за нарастването на пенсиите през следващата година.

„Със сигурност пенсиите през следващата година ще бъдат увеличени, но с колко точно, предстои да бъде пресметнато от министерствата  на финансите и на труда и социалната политика”, коментира още Димитров.

По-рано премиерът Бойко Борисов обяви, че за пенсии в бюджета са отделени с 245 милиона лева повече пари.

Министерският съвет ще има извънредно заседание на 31 октомври, на което  ще бъдат разгледани пакетът данъчни закони и бюджетът за 2012 година.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати