25 Април 2024 г. Четвъртък

27-те в ЕС взеха решение за изхода от кризата, съобщи Борисов

2011-10-27 03:14:33
Лидерите на 27-те страни в ЕС са постигнали тази вечер на заседанието си в Брюксел политическо решение, свързано с изхода от кризата в еврозоната. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който участва в заседанието на Европейския съвет.

Той изрази очакване решението да бъде потвърдено и на заседанието на лидерите на 17-те страни от еврозоната, което започва към този час. Премиерът уточни, че постигнатото политическо решение засяга начина, по който да се капитализират банките – те трябва да постигнат 9-процентна капиталова адекватност.

Борисов отбеляза отново, че сега банките в България имат 15 процента капиталова адекватност. Той допълни, че в споразумението отсъства предложението страните в тежко положение да плащат по-малка част от стойността на проектите, съфинансирани от европейските фондове, съобщава БТА.

В отговор на въпрос премиерът уточни, че гръцките банки в България са отделни юридически лица и също са длъжни да се съобразяват с изискването за 15 процента адекватност, като това се наблюдава внимателно от Българската народна банка. 

Клоновете на гръцките банки у нас имат и много имущество като мрежа и активи, добави той.

Попитан каква е цената за кризата, която плаща нашата страна, премиерът коментира, че България плаща дълго време индиректно с всички проблеми, които се наблюдават в региона – още от първите стачки в Гърция и затварянето на общата ни граница. 

Ние сме поели много отдавна пасиви, а това, което се предлага сега, се надявам гръцкото правителство да го приеме и въведе бързо, допълни той.

Когато всеки ден се говори за кризи, това плаши инвеститорите, намалява доверието, хората се стресират и това влияе на вътрешния пазар, на потреблението – това дава като последица куп неприятности, коментира премиерът. 

В отговор на въпрос той добави, че на този етап България няма да участва с пари в решаването на текущите проблеми, защото не е в еврозоната, но страната ни е за европейска солидарност и за дисциплина.

По неговите думи в залата на Съвета са прозвучали призиви днешната среща да бъде една от последните, на които се говори за "слабите" страни в ЕС, които са допуснали големи бюджетни дефицити и не са подготвили банковите си системи, а са давали големи пенсии и заплати, и са взимали и харчели повече пари, отколкото са изкарвали. 

Според прозвучалите позиции е била тази да започне да се говори за страните, които са въвели и изстрадали ограниченията, съгласно споразуменията от Маастрихт и за които е редно да бъдат поощрени, сред които и България. 

Надявам се, крайно време е, да дойде Съвет, на който да говорим за държавите, които спазват критериите от Маастрихт и финансова дисциплина. 

Говоренето за тези, които са харчели, без да си направят сметката, вече започва да има отрицателен ефект в дисциплинираните държави, коментира премиерът.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати