20 Април 2024 г. Събота

152 жертви след авиокатастрофа в Пакистан

2010-07-28 23:13:32

Пътнически самолет със 152 човека на борда се разби при опит за кацане на летището в Исламабад, предаде AP.

Според световните агенции всички пътници са загинали.

Машината се е разбила в скалите, заобикалящи пакистанската столица, малко след което пламнала. Частният самолет „Airblue" е извършвал вътрешен полет от Карачи за Исламабад тази сутрин. Той се разбил във възвишенията Маргала на 2 километра от центъра на града.

Причината за катастрофата на самолета на частната авиокомпания „Airblue" все още не е изяснена. "">По думите на Превез Джордж, пакистански специалист в областта на гражданската авиация, машината, модел „Еърбъс А321", е загубила контакт със земята точно преди да се приземи.

Местните телевизии показват метални останки от корпуса на машината върху дървета, както и все още силния пожар на мястото на катастрофата. Пакистанската армия ще изпрати войници, които да помогнат в търсенето на оцелели, на мястото вече е пристигнал и хеликоптер.

На мястото пристигнаха екипи на пожарната, както и полицейски служители. Хеликоптери помагат на спасителните екипи да достигнат останките на самолета. Армията и местни жители се включиха в издирвателната операция.

На летището в Исламабад стотици близки и приятели на пътувалите с фаталния полет са се събрали и се опитват да получат повече информация. По думите им властите не даватникакви данни извън официалния списък на хората, които са били в катастрофиралия самолет.

По-късно американското посолство в Исламабад съобщи, че сред загиналите в инцидента има и двама граждани на САЩ.

Аршад Махмуд, чийто брат е бил на борда, каза пред АП, че близките на пострадалите обикалят от гише на гише, но изглежда, че могат единствено да се молят техните роднини и приятели да са добре.

Първоначалните данни бяха, че се е разбил малък самолет, но в последствие стана ясно, че става дума за пътническа машина със 146 пътници и шестчленен екипаж.

По думите на очевидци, „Еърбъс"-ът е летял ниско и в един момент е загубил стабилност, след което се забил в скалите. Според Пакистанската пилотска асоциация катастрофата е станала, тъй като самолетът се е отклонил от зададения курс.

Според Захид Барола, обичайна процедура при лошо време в Исламабад е самолетите да се въртят в посока към скалите Маргала, но на не повече от 4 км. от летището.

Според Барола машината се е отдалечила прекалено. От пилотската асоциация са на мнение, че заради лошото време пилотът на самолета е загубил ориентация и това е причинило удара.

Специализирани екипи са намерили "черните кутии" на самолета, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на министерството на вътрешните работи на страната. Експертите ще започнат да разшифроват записите в най-скоро време.

 Заради инцидента всички болници в Исламабад работят при специален режим, за да могат да окажат адекватна помощ.

Проливните дъждове и ниската облачност в района допълнително затрудняват спасителните операции.

Самолетната компания „Airblue" е основана през 2004 година, а в парка й влизат Airbus A320 и Airbs A321.

Компанията изпълнява полети между големите пакистански градове, както и в Манчестър (Великобритания), Мускат (Оман) и редица градове в Обединените арабски емирства.

Междувременно властите в Пакистан обявиха ден на национален траур. Заради инцидента бе отложено днешното заседание на пакистанския кабинет, предаде АФП.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати