20 Април 2024 г. Събота

Сурогатното майчинство ще е безвъзмездно

2011-10-26 14:13:29

Няма да се плаща услугата за заместваща майка. Това предвиждат промени в Семейния кодекс, приети на първо четене от парламента, които регламентират т.нар. сурогатно майчинство.

На заместващата майка обаче ще могат да се плащат "разумните разноски във връзка със здравословното поддържане на бременността, необходимите средства за възстановяването й след раждането, както и финансовото обезпечаване във връзка с временната й нетрудоспособност".

С измененията се дава и определение за заместващо майчинство – това, при което съпрузи възлагат с договор на друга жена да износи бременност и да роди дете, което е заченато чрез асистирана репродукция с генетичния материал на съпрузите или със сперматозоид на ползващия се от заместващо майчинство съпруг и донорска яйцеклетка.

Според Любен Корнезов обаче детето може да се окаже с три майки – едната, която е донор на яйцеклетката, другата – заместващата майки, и третата – тази, която ще го отгледа. Той добави още, че в държави, където е разрешен този тип майчинство, има много дела, водени от заместващата майка и съпрузите, които искат да отгледат детето, тъй като по време на бременността заместващата майка може да се откаже от намерението си да даде детето.

 

Лъчезар Тошев пък се обяви против законопроекта, тъй като според него той обърква отношенията между хората.

 

"Самото дете и животът му ще бъдат объркани още от самото му раждане", обяви той.

Тошев припомни, че Българската православна църква, както и Руската православна църква не подкрепят заместващото майчинство.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ заяви, че проблемът с трите майки не стои, тъй като донорите както на сперма, така и на яйцеклетки са анонимни, и отбеляза, че в България репродукцията е на много високо ниво.

Калина Крумова допълни, че промените са обсъждани от психиатри, юристи, лекари и са огледани добре от всички страни. По думите й в България има 270 хиляди двойки с репродуктивни проблеми и проблемът става все по-сериозен, затова трябва да им се помогне.

Крумова коментира, че руското законодателство за заместващото майчинство е най-добре работещото в света, въпреки позицията на Руската православна църква.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати