19 Април 2024 г. Петък

6 деца, изоставени в Несебър, ровели по кофите боси и голи

2011-10-26 13:29:07
Шест деца на възраст от 3 до 10 години са намерени изоставени в Несебър. 

Дни наред малчуганите са обикаляли морския град в окаяно състояние – боси и почти без дрехи, хранели се от кофите за боклук и нощували където намерят. 

Децата са намерени през нощта на 22 срещу 23 октомври в района на пощата в Несебър, съобщиха от областната дирекция на МВР-Бургас. Общото им здравословно състояние е определено като добро, без видими наранявания, но от полицията коментират, че малчуганите са били изгладнели и в окаян вид.
 
След разговори с децата станало ясно, че пет от тях, сред които и 3-годишното, са братя и сестри от село Градец. Шестото захвърлено дете е от Малко Търново.

Майките им – 34-годишната Минка Христова от Градец и Мария Горбакова от Малко Търново, ги изоставили в Несебър на 19 октомври.

От полицията предполагат, че вероятно става дума за катуни, които пребивават в областта, и при някоя акция по разгонването им жените са зарязали децата си, за да се преместят от едно място на друго.

„Говорим за фрапиращ случай на родителска безотговорност“, коментира говорителят на бургаската дирекция на МВР пред Dnes.bg.

От полицията признават, че са безсилни, защото най-често при подобни случаи родителите се връщат след време и взимат децата си, а малчуганите продължават да живеят в мизерни условия.

Двете майки са обявени за издирване, но към момента са в неизвестност.

Първоначално децата са поставени под полицейска закрила поради факта, че са останали без надзор и има непосредствена опасност за здравето им. 

Сега двете най-малки са отведени в дом за временно настаняване в Средец, а другите четири момчета и момичета са в дом в Ямбол.

Материалите по случая са изпратени на Несебърска районна прокуратура с мнение за образуване на досъдебни производства срещу майките за изоставяне и неполагане на достатъчно родителски грижи.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати