20 Април 2024 г. Събота

ГЕРБ иска повторно преброяване в Кърджали

2011-10-26 13:27:28

ГЕРБ иска повторно преброяване на бюлетините в Кърджали и Кирково. Това съобщи депутатът и областен лидер на партията Цвета Караянчева. 

По думите й днес ще бъдат внесени жалби в ОИК-Кърджали и ОИК-Кирково за фалшификация на изборните бюлетини за местна власт на 23 октомври. 

Искането за повторно преброяване на бюлетините е във връзка с постъпили многобройни сигнали от страна на избиратели от двете общини, обясни депутатът пред БТА. 

Тъй като не е приключила проверката на изборните книжа от ЦИК, все още не сме издали официалния документ за встъпване в длъжност на кмета на Кърджали в нов мандат, заяви от своя страна председателят на ОИК-Кърджали Даниела Петрова. 

Избраният за кмет на Кърджали Хасан Азис съобщи обаче на пресконференция днес, че бил информиран за взето на 25 октомври от Общинската избирателна комисия решение за встъпването му в длъжност. Той увери, че още днес ще отиде в комисията да си получи документа. 

Хасан Азис спечели гласовете на 53,96% от избирателите. Първите прогнозни резултати и данни от паралелните преброявания на социолозите сочеха балотаж в Кърджали между него и претендента на ГЕРБ Илия Илиев. 

По повод намерението на Цвета Караянчева да се премине към процедура за ръчно преброяване на бюлетините в някои населени места, Хасан Азис изтъкна, че в секционните избирателни комисии членовете, представители на ГЕРБ, са били доминиращи. 

„Ако ГЕРБ се съмнява в собствените си представители, то тогава е нормално да искат ръчно повторно преброяване. Но това говори и че те се съмняват в себе си и звучи несериозно", каза още той на първата си пресконференция след вота. 

Според него изборите са развенчали три 20-годишни мита. По думите му резултатите от местните избори са сложили края на мита за предопределянето на изборния резултат в общината от автобусите с избиратели от Турция. 

Заради измененията в Изборния кодекс 30 хиляди души отпаднаха от избирателните списъци в община Кърджали. Това са около 30 на сто по-малко избиратели в сравнение с 2007 година. Точно толкова по-малко в процентно съотношение били и хората, гласували за ДПС на тези избори, уточни Хасан Азис. 

Вторият развенчан мит според него е този за етническия вот. Според Хасан Азис вотът за него бил граждански. 

Той даде висока оценка на изборния факт, че за първи път независим кандидат е обрал гражданските гласове и ще ги представлява в местния парламент като общински съветник – д-р Марин Мухтаров.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати