Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Окт 18
Начало arrow Политика arrow Тотю Младенов: Пенсионната реформа няма да се отлага

Тотю Младенов: Пенсионната реформа няма да се отлага

  Print E-mail
2010-07-28 23:06:33
източник: dnes.bg

 

Пенсионната реформа няма да се отлага, защото ситуацията в Националния осигурителен институт (НОИ) е изключително драматична, каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той участва в среща с работодатели и синдикати в Българската стопанска камара (БСК).

На срещата присъстват управителят на НОИ Христина Митрева и изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов.

В момента дефицитът в НОИ от по-малко внесени осигуровки за първото полугодие е 206 млн. лева, отбеляза социалният министър. По думите му макрорамката предвижда 50 млн. лева по-малко дефицит за следващата година, над 300 млн. лева по-малко за 2012 г. и над 570 млн. лева по-малко за 2013 г.

Министър Младенов е категоричен, че системата трябва да се стабилизира и на входа, и на изхода. Още следващата седмица в Министерския съвет ще се гледат промените, а парламентът ще ги гласува през септември. Министерството на финансите ще предложи пакет от законодателни мерки за увеличаване на приходната част в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Според Младенов основното различие между работодатели и синдикати е размерът на осигурителната вноска за в бъдеще.

Преди днешната среща работодатели заявиха, че на срещата им с премиера са се договорили осигуровките да не се вдигат до края на 2012 г., а криминализирането да се отнася само за укриване на осигуровки, а не за неплащането им.

След срещата с премиера в петък синдикатите обявиха, че има съгласие осигуровките да се вдигат още от следващата година. Те заявиха пред журналисти на днешната среща, че няма да отстъпят от искането си осигуровките да растат плавно като увеличаването да започне още от следващата година.

Работодателите настояват плавно да растат едновременно и необходимият стаж и необходимата възраст за пенсиониране, тъй като по думите им, ако се увеличи само стажът, ще бъдат дискриминирани по-квалифицираните работници – тези, които са завършили висше образование.

Според бизнеса трябва да има мерки, които да предвиждат аналогово плащане по браншове, както и намаляване на възможностите за кешови плащания, заплатите да се изплащат само чрез карти.

Бизнесът настоява и за достъп на НАП до кредитните досиета.

 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?