28 Март 2024 г. Четвъртък

До 2050 г. климатът в България може да стане субтропичен

2011-10-26 09:14:21

Възникването и разпространението на нови за региона болести и вредители са очакваните последици за България в резултат на климатичните промени, сочи в своя позиция WWF.

Експертът на организацията за България - Георги Стефанов, участва в работна среща в Министерството на околната среда и водите, на която се обсъжда третия национален план за действия по изменение на климата 2013 – 2020 г.

У нас в резултат на климатичните промени и на миграцията температурата в градовете през последните години се е повишила от 1,2 до 2,5 градуса. По данни на БАН температурата в българските градове се е повишила средно с около 1,8 градуса. С 40% е намален периодът на снегозадържане, а количеството дъжд е намаляло с над 30%. 7 пъти се е увеличил броят на пожарите и 24 пъти са се увеличили изгорелите площи.

Пикът на пожарите е през 2007 – 2008 г. Трайни щети има за 13% от българската гора за последните 15 години, каза Стефанов. Той посочи, че всичко това е свързано с тежки наводнения и горещи температурни вълни, множество пострадали, икономически загуби и човешки жертви. В света през десетилетието от 1997 до 2007 г. броят на природните бедствия се е увеличил с 60% в сравнение с предишния 10-годишен период. В презентацията си Георги Стефанов заяви още, че броят на жертвите се е удвоил от 600 000 на 1,2 млн. на година, а броят на пострадалите средно на година се е повишил от 200 на 270 млн. души.

15-те най–горещи години през последните 150 г. са регистрирани след 1990 г. По данни на Световната метеорологична организация (СМО) пък, показателите на трите основни парникови газове са достигнали нови върхове за 2009 г. със стойности по-големи от тези в прединдустриални времена. Георги Стефанов посочи, че Европа предвижда глобалните емисии на парниковите газове да бъдат намалени най–малко с 80–95% до 2050 г. "В кратки срокове това означава, че трябва да се съсредоточим върху локалните алтернативи и възможности и да заменим нестихващия интерес за добив на неефективни въглища, нефт, газ и ядрено гориво", каза експертът.

Той изтъкна, че трябва да бъде създаден средносрочен устойчив план за ползването на остатъчна биомаса и различните ВЕИ плюс задължителното залесяване и възстановяването на горите на Земята до 2030 г. У нас се регистрира 50% намаляване на емисиите на газовете, но според Стефанов това се дължи не толкова на целенасочени действие, а на икономическата криза. Възможно е до 2050 година климатът в България да се измени до субтропичен и температурата да се покачи с около 5 градуса, показва проучване на БАН. Още през миналата година българските метеоролози предупредиха, че климатичните промени водят до намаляване на добива от земеделски култури и до влияние върху печалбите на туризма.

През периода 1961 – 1990 г. у нас дните, в които температурата е била над 25 градуса са били 20 – 24 на година, броят на тези летни дни с максимална температура е възможно да достигне до 82 – 90 през 2021 – 2050 година в Югозападна България, каза днес проф. Веселин Александров, директор на департамент "Метеорология" при Националния институт по метеорология и хидрология - БАН. Той отново посочи, че всички модели за климатични промени сочат, че се очаква спад на валежите в летния сезон на Балканския полуостров и в България.

Националният план цели да се координират усилията на всички сектори на икономиката у нас, както и на местната власт, за да се изпълнят задълженията на България по протокола Киото. За изработването му помага и правителството на Норвегия, чрез програмата за сътрудничество. Стойността на проекта е близо 430 000 евро. 80% или 350 000 евро от тях са именно от Норвегия. Други програми, по които България има задължения, са Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата и Проекта на ЕС "Климат - енергетика". След като бъде съставен планът, той ще бъде представен и за обществено обсъждане.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати