29 Март 2024 г. Петък

Електоратът на ДПС – последният коз на Калфин

2011-10-26 09:01:50

Сериозна разлика в избирателната активност за президентските избори и изборите за местна власт показват резултатите от област Кърджали и няколко общини в Северна България.

В Кърджали например за кмет са гласували 55,4% от имащите право на глас, а за държавен глава – едва 36,98. 

Още по-фрапиращи са данните за останалите общини в областта. В Ардино разликата е почти двойна – 64,2% срещу 33,59%, а в Джебел е още по-смущаваща – 63,3% гласували за местна власт срещу 26,82% гласували за президент.

В Крумовград избирателната активност е 61% срещу 24,78, а в Момчилград – 52,1 срещу 29,16%. Подобна е ситуацията и в общините Кирково и Черноочене, сочи справка в резултатите на ЦИК.

В цялата област Кърджали Ивайло Калфин е предпочитан за президент спрямо опонента си на балотажа Росен Плевнелиев, но като цяло получава много по-малко гласове, отколкото взимат ДПС и БСП, взети заедно на изборите за местна власт.

Например само в град Кърджали Калфин има близо 10 000 гласа резерв само от гласоподаватели, повечето от които са пропуснали първия президентски тур. За кандидата за президент са гласували 12 285 души, а за листите за общински съветници на ДПС и БСП – общо 21 899.

Подобна е и ситуацията в няколко общини в областите Разград, Шумен и Търговище. Там също разликата между гласувалите за президент и местна власт е изключително голяма. 

В община Венец, област Шумен, за кмет са гласували 71,7% от имащите право на глас, срещу едва 39,93% гласували за президент. В община Хитрино процентите са 70 срещу 43,35%, а в община Самуил, област Разград – 73 срещу 49,98%.

Както е известно, веднага след първия тур на президентските избори лидерът на ДПС Ахмед Доган даде указания на своите симпатизанти да подкрепят кандидатпрезидентската двойка Ивайло Калфин–Стефан Данаилов.

"Не съм казал, че ДПС ще има решаваща роля на тези избори. Двойката Калфин и Стефан Данаилов е много атрактивна и не е необходимо да убеждаваме твърде много и съм уверен, че ще дадем своята дан за президент на страната", коментира в неделя Сокола. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати