25 Април 2024 г. Четвъртък

ИТ сигурността през 2012: Очакват ни повече опасности

2011-10-26 07:00:10

Компютърната сигурност означава повече от инсталирането на антивирусна програма на персоналния компютър. Хакерите ще използват всички възможни средства за кражба на пари или предизвикване на хаос. Увеличаващият се брой мобилни устройства като телефони и таблети и популярността на социалните мрежи им дават нови пътища за разширяване на дейността.

Мобилни телефони и таблети
Разходите за защита на телефони и таблети през първата половина на 2011г.продължиха да се увеличават, като отчетоха повишение с 22% в сравнение с 2010г., споредпроучване на McAfee. Android, надмина Symbian и Java ME като най-атакуваната мобилна операционна система със 76% скок във зловредните нашествия през първата четвърт на 2011г. Android се превърна в мишена заради отворения си характер и големия пазарен дял – 43% през третото четиримесечие на 2011г. според данни на Nielsen. 

Мобилните атаки ще продължат да се увеличават и през 2012г., особено към продуктите на Android, паралелно с увеличаващият се брой на устройствата. Мобилните вируси обикновено се разпространяват през магазините за приложения под формата на нова апликация или стара такава. Директориите с програми на трети страни обикновено съдържат повече малуеър от официалните магазини. Затова, преди да заредите ново приложение на  телефона си, обърнете внимание на отзивите за него в секцията за коментари. Освен това, препоръчително е да инсталирате антивирусно приложение като Lookout Mobile Security за Android, Blackberry, iOS и Windows Mobile или AVG Mobilation за Android и Windows Phone 7.

Що се отнася до останалите мобилни заплахи, не забрявайте Wi-Fi сигурността, когато се свързвате към безжичен Интернет в ресторанти, кафенета, летища, хотели и други обществени места. Добавки към Firefox като Firesheep улесняват следенето на вашата дейност, докато използвате Wi-Fi. Инструментите позволяват на всеки атакуващ или дори любопитен човек, включен към същата мрежа, да види вашите регистрации във Facebook, Twitter  и други уебсайтове, които работят с автоматично SSL криптиране. Може да се предпазите от подобни атаки, като влизате в уебсайтовете през браузъра, а не през приложенията (поне когато използвате обществена Интернет връзка). Освен това, проверете дали URL на сайта започва с https, а не с  http. Ако не, прибавете “s”. 

Накрая, друг проблем с мобилните устройства е тяхната физическа сигурност. Не съхранявайте чувствителна информация или лични документи на тях. Използвайте парола или PIN, така че в случай на загуба или кражба съдържанието на устройството да не е достъпно. 

Социални мрежи
През 2011г. социалните мрежи, особено Facebook, също отчетоха повече злонамерени атаки. Чрез заразени уебсайтове и приложения хакерите проникват в акаунтите и разпространяват малуеър, фишинг и други злонамерени кодове. Опасността се разпространява чрез постинги на стените, линкове, тагове на снимки, коментари и грешки в скрипта. И имайки предвид, че Facebook се хвали да има над 800 милиона активни потребители, може да се очаква увеличаване на заплахите и атаките през 2012г. 

Традиционни PC и Mac
Мобилният малуеър може да е гореща тенденция, но заплахите ще засегнат и персоналните компютри. Не забравяйте да инсталите антивирусен софтуер.

Ако нямате възможност да инвестирате в подобни продукти в момента, пробвайте безплатните Avast Free Antivirus  или Microsoft Security Essentials – и двете решения ще предоставят адекватна защита. Напоследък хакерите търсят уязвимости в Adobe, Java и програмите на Microsoft, така че не пренебрегвайте обновяванията на тези приложения. 

В миналото потребителите на Mac нямаше нужда да се тревожат за малуеър, но ситуацията се промени. Тази година Apple регистрира доста инфекции на Mac OS X като фалшивата антивирусна програма, наречена MAC Defender. Тя активира изкачащи менюта и кара потребителя да заплати определена сума, за да се отърве от тях. Колкото по-голям дял има Apple на пазара, толкова по-атакувани ще са продуктите на компанията. 

източник: cio.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати