28 Март 2024 г. Четвъртък

"Насипен" и непредсказуем общински съвет във Варна.

2011-10-26 05:42:45
Партиите и коалициите, които ще бъдат представени в бъдещия Общински съвет във Варна, ще са 12. Това показват окончателните резултати. След като стана ясно, че за едно място в съвета са необходими 2682 гласа, с най-много съветници - 16, но без мнозинство, ще е ГЕРБ.

Следва БСП с група от 8 съветници. Изненадващо, трета е коалицията "Варна утре", в която влизат "Новото време", ВМРО, "Гергьовден" и Българска нова демокрация. Те ще имат общо четирима съветници.

Шест формации ще имат по трима представители - Либерален алианс, ДПС, "Либерали", близката до кандидата за кмет на града Добромир Джиков "Промяна за Варна" и "Синята коалиция". С трима вместо с досегашните шест съветници ще бъде представена и свързаната с бизнес интересите на "Химимпорт" във Варна партия "Нашият град". По двама представители ще имат "Атака" и "Свободен избор – Екогласност". Последен влиза водачът на листата на Обединен блок на труда.

Сред новите бъдещи общински съветници, предизвикали най-много коментари, е двадесетгодишният Веселин Марешки-младши, син на известния собственик на едноименната аптечна верига. Марешки-баща ще се яви в неделя на балотаж срещу Кирил Йорданов, след като на 23 октомври спечели 25 084 гласа, или 18.58%.

Роднини в управата не са новост за Варна. През 2007 г. в съвета влязоха Веселин Данов и синът му Христо. Година по-късно, през септември 2008 г., двамата бяха арестувани и осъдени за участие във въоръжена група, пране на пари, склоняване към проституция и търговия с наркотици.

Според източници от щаба на ГЕРБ във Варна вече са започнали консултации за сформиранто на дясно мнозинство в съвета. Това обаче едва ли ще е възможно преди балотажа между Кирил Йорданов и Веселин Марешки в неделя, тъй като евентуално мнозинство около ГЕРБ ще означава и приемане на условието за подкрепа на Йорданов или опозиция на Марешки.

Потенциални участници в бъдещ "десен блок" са ГЕРБ,  "Варна утре", "Синята коалиция" и "Атака". Неясна остава позицията на  "балансьора" – общинският лидер на ДПС Янко Станев и двамата съветници от групата му.

В предишния състав на съвета Станев неизменно подкрепяше тогавашния му председател Борислав Гуцанов (БСП). Рязката смяна в позицията му бе предизвикана от ареста на Гуцанов в операция "Медузите" на 31 март м.г. по подозрения в източване на общинския бюджет през дружеството "Градски транспорт". 

Кметско ниво

Би Ти Ви: ...Наша камера засне как хора пред вашите аптеки събират телефони на клиенти. Говореше се за купуване на гласове, за намиране на застъпници.

В. Марешки: Преди писахте, че се набират ЕГН-та. Сега казвате истината, че сме събирали само телефонните номера на хората, за да имаме пряк диалог. И аз считам, че кметът трябва да бъде близо до хората и трябва да бъде в пряк диалог със своите съграждани...

К. Йорданов: ...Г-н Марешки, вече 20 г., може да се каже, аз непрекъснато общувам с хората лично. ...разбира се, с тази разлика, че не им изисквам телефоните.

Би Ти Ви: Ще отговорите ли на това доста грубо, но категорично твърдение на г-н Марешки, че имате проблем с алкохола?

К. Йорданов: Към мен г-н Марешки предявява под формата на клевета, категорично твърдя, много неща, които нямат нищо общо с действителността. Започвам отговора на вашия въпрос под формата на въпрос към г-н Марешки. Г-н Марешки, осъждан ли сте за клевета на длъжностно лице, квалифицирана... Използвам случая да ви връча и тъжбата (за клевета - бел. ред.), защото не знам след изборите дали ще ви намеря...
И оттук нататък преминаваме към конкретното обвинение. Сега, аз 20 г. съм в публичното пространство и хората би трябвало да са си формирали някакво впечатление за мен. Слава богу, не за целите на изборите и за да отговарям на клеветите на г-н Марешки, понеже се занимавам активно със спорт и търпя сериозни физически натоварвания, аз регулярно с тази цел си правя медицински изследвания. Те са пред мен в диск, мога да ги оставяна вашата телевизия да ги ползва.

В. Марешки: Считате ли, че трябва да занимаваме варненци с тези глупости?

К. Йорданов:
 Разбира се, отговарям на вашето обвинение...

В. Марешки: Нищо не отговаряте, аз нямам обвинение... Аз ви попитах дали сте ми се обаждали мъртво пиян. Нямам обвинение, попитах ви.

К. Йорданов: ...Няма данни за частично увреждане на черния дроб... алкохолно. Няма данни за каквито и да било психични и соматични увреждания.

Би Ти Ви: Може ли да артикулирате отново въпроса, който отправихте към Кирил Йорданов в изборната нощ?

В. Марешки: Въпросът ми беше вярно ли е, че по време на предизборната кампания, мъртво пиян, фъфлейки, 25 минути ме е държал на телефона и се е опитвал да ме пита защо се кандидатирам и дали няма да се откажа в негова полза, за да може да изкара още един мандат.

* Откъси от диспута по Би Ти Ви между кандидатите за Варна Кирил Йорданов и Веселин Марешки
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Варна


Новини
Възстановен е палатковият лагер пред община Варна, съобщи bTV.Първоначално от полицията се опитаха да ги спрат, след което се отдръпнаха.След като в сряда той беше преместен в пешеходн ...
Новини
"Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град.По думит ...
Новини
Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върх ...
Новини
След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net.В &b ...
Новини
Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова тел ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати