20 Април 2024 г. Събота

Изборите пред бойкот

2011-10-26 05:32:10

Куп членове на секционните избирателни комисии (СИК) се готвят да не отидат на работа на балотажа. Хората са недоволни от хаоса пред общинските избирателни комисии (ОИК), където се висеше с часове за предаването на изборните книжа и протоколите. В изборната нощ някои от тях си тръгнаха барабар с торбите с бюлетини, след като чакаха по 5-6 часа безуспешно да ги предадат, предаде АСН.

Такива случаи имаше в София, Пловдив, Силистра, Сандански, Благоевград. Наказани за бюлетините под юргана обаче няма да има, обясниха от ОИК в страната. Причината - не са постъпили сигнали, че членове на СИК са носили изборните книжа и протоколи у дома.

"При нас имаше припаднали", призна шефът на ОИК-Варна Иван Лечев. Край морето най-гневните и ядосаните направо хвърляли торбите и си тръгвали за вкъщи. "Няма да припарим за балотажа", заричали се те.

Заради големите опашки ЦИК реши да обезщети служителите на СИК с бонус от 60 лева. Дали това обаче ще ги спре да отсвирят балотажа, не е ясно. Някои отсега си признават, че ще отидат на работа и в неделя, защото се говори, че няма да си получат парите от първия тур.

"Пускат се всякакви слухове. Който е положил труд, няма как да не бъде компенсиран", каза говорителят на ЦИК Ралица Негенцова. "За заплащането от първия тур нито мога да разсеям слуховете, нито да ги създам. Това е в ръцете на общинските избирателни комисии", допълни Негенцова. Тя не се притеснява, че членове на СИК-ове в страната масово няма да се явят на балотажа.

"Все пак те се предлагат от партиите и се водят държавни служители. Тези партии са парламентарно представени - трябва да са отговорни. И едва ли ще позволят да нямат свои представител в СИК по време на изборите", обясни още тя.

На първия тур във Варна имаше 386 секции с близо 2700 членове. Най-неприятното е, че хората в тях могат да се откажат в последния момент в самия ден на вота и да опразнят секциите, притеснени са избиратели. Ако се окаже, че са под 5 души, СИК-овете се закриват .

Единственото спасение е партийните централи да правят спешни попълнения от голямата си армия на застъпници, признават политиците край морето.

Говорителят на ЦИК Ралица Негенцова бе категорична, че организацията на изборите е работа на ОИК. Столичната комисия обаче обвини централната за хаоса в предаването на протоколите. ОИК е настояла торбите с бюлетини да се носят направо в общините. Но от ЦИК са казали, че това не може да стане - първо трябва да се доставят до ОИК, а след това до общините. Според общинската комисия това решение е създало хаоса пред зала "Универсиада".

"Нека не ни прехвърлят топката на нас от ОИК-София. Аз не искам да влизам в конфронтация с тях. Но как така в 264 общини в страната нямаше проблеми с предаването на протоколите и бюлетините?", запита говорителят на ЦИК. Ралица Негенцова обясни, че комисията е изпратила писмо до столичната общинска комисия, в което се пита какво са правили в нощта на изборите двамата депутати от ГЕРБ Станислав Иванов и Иван Божилов. "Депутатите нямат работа там, където се броят бюлетините", категорична бе Негенцова. Но отказа да коментира случката, докато не получи официален отговор от ОИК-София.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати