26 Април 2024 г. Петък

"За" и "против" легализация на проституцията у нас

2011-10-26 05:03:43

Публичните домове да бъдат лицензирани, предлага фондация "Риск монитор". Организацията представи изследване на тема "За и против легализация на проституцията", което се е допитало до различни слоеве на обществото у нас.

Изследването цитира данни, според които в България месечно проституират между 5000 и 8000 души. За сметка на това общият брой на клиентите пък е около 3700 души.

От проституиращите у нас 90% са жени, 5 на сто са мъже и останалите 5% – транссексуални. Ромите сред тях са 70 на сто.

В България проституцията е извънредно разпространена и е над нивата в по-голямата част на Европа. Тя обаче не е и не може да бъде "свободна професия", тъй като се управлява над 90% от криминални мрежи, изтъкват от фондацията. Докладът определя явлението като "социален феномен със значителни мащаби".

Същевременно от фондацията отчитат, че узаконяването на проституцията надали ще вкара приходи в хазната, а и повечето проституиращи не желаят да излязат на светло.

Едно от предложенията е да се прекрати наказателното преследване на проституиращите по текстове за безделничество. Друго предложение е да се върне легализирането на определени дейности, както е било през 1918 година.

Според данните от представеното днес изследване над 56% от запитаните определят предоставянето на сексуслуги като неморално, а 18,8% смятат, че това е престъпление. Над половината смятат, че основният фактор, който подтиква хората към проституиране, е бедността. 18,4 на сто намират в продаването на секс - възможност за по-високи доходи.

Голям процент от запитаните на възраст между 30 и 50 г. са на мнение, че проституцията трябва да бъде легализирана. Хората от останалите възрастови групи обаче са против вкарването на "най-древната професия" в законови рамки.

Хората с висше и полувисше образование и жителите на областните градове са "за" легализацията на проституцията. На обратното мнение са тези с основно образование и живеещите в малките градове и в селата.

Софиянци се разделят на две равни части за това дали проституцията да бъде легализирана.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати