18 Април 2024 г. Четвъртък

Нахлуването в Кърджали не било погрешка

2010-07-28 23:01:24

Синът на семейство Мустафови, в чийто домполицията нахлу на 23 юли – Кадир Мустафов, е подпомагал и посредничил на следения за сводничество таксиметров шофьор от Кърджали – Джем Мустафа.

Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на изслушването му в парламента по случая.

По думите му в нощта на 23 юли е установено, че от таксиметровия шофьор са поръчани две проститутки, които трябвало да бъдат за приятели на Кадир Мустафов.

Самият Кадир е казал при разпита, че е поръчал проститутките. 

„Той отказва да го напише това в писмените си обяснения“, каза Цветанов.

Вътрешният министър описа хронологията на акцията. 

На 18 май е постъпила оперативна информация, че таксиметровият шофьор Джем Мустафа се занимава със сводничество. Той вече е осъждан за сводничество и за притежание на взривни вещества, 

На 23 юли подозренията срещу него се потвърдили. По думите на Цветанов Джем Мустафа е ползвал автомобил като такси, с който разкарва момичетата на съответните адреси. 

„Информиран е прокурор в Кърджали и започва реализацията на операцията“, каза вътрешният министър след въпрос на ДПС дали е имало прокурорско разрешение за акцията.

Цветанов отхвърли обвиненията на опозицията, че при операцията полицаите са използвали прекомерна сила.

По думите му, влизайки на адреса, служителите са се представили и са казали, че става дума за специализирана полицейска операция. Не е имало съпротива, не е разбивана и вратата.

Цветанов каза, че при влизането в детската стая полицаите са видели женски силует и предположили, че проститутките са вътре. Затова са влезли по-бързо и така с вратата са ударили дъщерята на Сабахтин Мустафов.

Цветанов обясни, че самият Сабахатин, е бил полицейски служител, но е дисциплинарно уволнен през 1991 г.

По случая има досъдебно производство, каза още той. В момента се извършва проверка за действията на полицаите по време на операцията.

„Няма да прикрием нито един служител, който превишава правата си. Но аз като министър на вътрешните работи ще застана зад всеки служител, докато не се докаже неговата вина“, категоричен бе Цветанов.

Задължение е на министъра на вътрешните работи да се извини, когато се случи подобно нещо, коментира още МВР шефът, който във вторник се извини по телефона на майката.

Днес Цветанов каза, че ще отиде лично да се извини на Айсел Мустафова. После уточни, че вече е говорил с нея за евентуални компенсации, но жената е казала, че няма претенции за финансово обезщетение.

Дъщеря им се нуждае от подкрепа, правя всичко възможно да осигурим от министерството всичко, което е необходимо, допълни той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати