28 Март 2024 г. Четвъртък

Кой какво е дарявал на партиите

2011-10-25 18:50:01

Кой, какво и по колко е дарявал на политическите сили?

Отговорите на тези въпроси дадоха данните в Единния регистър по Изборния кодекс.

Според тях към 25 октомври общият брой на декларираните от партиите, коалициите и инициативните комитети дарения за предизборната кампания е 395, от които 394 са парични.

Общият размер на направените парични дарения е 757 356 лева, а непаричното дарение е на стойност 200 лева.

Седмица преди вота Сметната палата отчиташе 279 664 лв. дарения, а за предходната числото бе едва 68 хил. лв.

Откъде идват парите?

Граждани и фирми са направили общо 155 дарения под формата на безвъзмездно предоставено движимо и недвижимо имущество. По тази схема ГЕРБ са се сдобили с 64 автомобила, които да ползват по време на предизборната си кампания.

Ситуацията при БСП е по-различна. За социалистите  хора на изкуството са предоставяли безплатно услугите си за предизборната кампания в столицата.

В името на червената кауза Петя Буюклиева е пяла безплатно на 8 октомври, а Николай Априлов не е получил хонорар за това, че участвал в откриването на предизборната кампания на Георги Кадиев за кмет на София.

Най-голямото парично дарение.

Водачът в тази листа спрямо графата физическо лице е сумата от 10 000 лева. Тя е дарена от петима депутати на ДСБ. Това са Асен Агов, Иван Иванов, Иван Костов, Веселин Методиев и Екатерина Михайлова.

Най-много са даренията  на стойност малко под 1000 лева. Причината за това е, че при предоставяне на суми на стойност 1000 или повече лева всеки трябва да попълни декларация за произхода на средствата.

Дарения по 10, 20 лева...

Любопитни са множеството малки суми от по 10 или 20 лева, които са отишли за кампанията на Меглена Кунева за президент.

ПР агенциите

Два дни след първия тур на изборите общият брой на социологическите, рекламните и ПР агенции, с които партиите, коалициите и инициативните комитети са признали, че работят, е 221.

Какви бяха цифрите според Сметната палата седмица преди изборите?

Оценките за даренията за партиите и кандидатите бяха оценени на 279 664 лв. Седмица по-рано бяха декларирали 68 хил. лв.

Около 17 октомври най-голямата част от дарените средства бяха  за независимата кандидатпрезидентска двойка Меглена Кунева и Любомир Христов - близо 170 хил. лв.

От ГЕРБ и от БСП вече бяха обявили, че отказват да взимат пари от граждани и ще се финансират от държавната субсидия. За целта социалистите теглиха и банков заем до 2 млн. лв.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати