19 Април 2024 г. Петък

Началника помага на Бойко

2011-10-25 14:47:56
Първите пет договора за реставрация на български църкви бяха подписани днес в присъствието на премиера Бойко Борисов в Гранитна зала на Министерския съвет.

"Българинът в ежедневието си не е много набожен, но когато дойдат празници, целият народ се стича към храмовете и като види един рушащ се храм, и самочувствието му е такова", заяви Борисов.

Той призова представителите на църквата като проповедници да укрепват българския дух и самосъзнание.

"Ние също много разчитаме на това, че ни водите по верния път и най-вече, че Началника ни помага. Това е най-важното. Още веднъж – продължавайте. Над 40 млн. са много пари. Разходвайте ги точно и правилно", призова премиерът.

Той се похвали, че по време на неговото управление са направени доста нови църкви, нови манастири.

Борисов обеща да бъдат реконструирани тези, които "са на по стотици години, за да бъдат те и паметник на културата (като дойдат хората да видят старините) и в същото време свещениците да служат богослужението си".

"Дядо владика знае, ние направихме доста нови църкви нови манастири, с което се гордеем, и това е отговор към българските националисти – строим и подпомагаме православната църква, реконструираме и реновираме и ги правим такива, че като влезе човек в тях, може да се гордее", смята премиерът.

Борисов посочи, че на много места с частни дарения продължава строителството на храмове, както и с финансиране от държавния бюджет.

Общата стойност на 5 проекта е 2 милиона лева. Ще бъдат ремонтирани църквата "Св. Георги Победоносец" в град Брезник, девически манастир "Покров на Пресвета Богородица" при село Ресилово, община Сапарева баня, църквата "Св. Георги" , Белоградчик, църквата "Св. Георги" в Брегово.

Общо 40 договора за възстановяване и реконструкция на църковни сгради се очаква да бъдат подписани по Програмата за развитие на селските райони 2007–2013 г., като общата им стойност е над 40 милиона лева.
 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати