24 Април 2024 г. Сряда

ОИК-София: Спазихме закона с приема на бюлетините

2011-10-25 14:44:01

Приемът на бюлетините от секционните комисии в Общинската избирателна комисия в София е бил изцяло съобразен със закона, категорични са от ОИК.

Стотици хора изкараха нощта срещу понеделник пред залата, където се помещава ОИК-София, за да предадат протоколите и бюлетините от вота, а опашките продължиха до вчера на обед.

Хората прекараха кошмарна нощ без храна и вода в зала „Универсиада“, някои лягаха върху чувалите с бюлетини, а други – директно върху пода. Имаше случаи и на припаднали, а членове на комисии заплашиха, че няма да се явят в секциите на втория тур.

От ОИК пък обясниха, че още при подготовката на изборите са поискали торбите с бюлетините да се оставят в районните администрации, но това не е било възприето от ЦИК. Поради това е създадена организация за приемането и обработването на 4400 протокола от секционните избирателни комисии.

Осигурени били микробуси и автобуси за транспортирането на членовете на комисиите от районите до зала "Универсиада". Имало и колички за извозването на чувалите с изборните бюлетини от микробусите и автобусите до залата.

Над 100 технически сътрудници подпомагали придвижването на членовете на СИК. Имало също два медицински екипа и засилена охрана от СДВР, която да се грижи за  сигурността на присъстващите и на всички торби с изборни книжа и материали, както и храна и напитки за всички.

 

Според Изборния кодекс при приемане на протоколите всяка от 1454-те СИК е представлявана пред общинската комисия от трима членове, тоест общо присъстващите в зала "Универсиада" членове на СИК са надхвърлили 4500 души. Редът за пропускане в залата е бил съобразен с капацитета й – 1780 седящи места, както и с приемащите секционните протоколи членове на ОИК – общо 41 души.

Поради удължението на изборния ден от ЦИК с един час първият секционен протокол е постъпил в ОИК в 21,54 часа в неделя. При приемане всеки протокол се обработвал най-малко по два пъти.

Поради големия брой некоректно попълнени протоколи комисията е броила ръчно торби с бюлетини на общо 78 секционни комисии. Всяко ръчно преброяване се извършва от най-малко трима от членовете на ОИК и отнема средно по един час, в зависимост от големината на секцията, уточняват още от комисията.

Според изискванията на ЦИК печатите и избирателните списъци от съответната СИК се предават на най-малко трима от членовете на ОИК, което също е наложило отделянето на шестима от членовете на комисията. Така приемането на протоколите се е осъществявало от намален състав на комисията.

Забавянето в работата на комисията е резултат от изключително големия обем изборна документация и намаления брой на членовете на комисията, които са приемали протоколите от СИК, обобщават от ОИК.

От комисията припомнят, че за първи път се произвеждат избори във  формат "2 в 1" по изцяло нов Изборен кодекс, с нов ред за движението на изборните книжа и материали.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати