26 Април 2024 г. Петък

Солени глоби за родители, чиито деца не ходят на училище

2011-10-25 05:20:54

Първоначална глоба от 200 до 1000 лв. за родители, които не осигуряват присъствието на детето по време на учебните занятия за задължителното предучилищно и училищно образование.

Това предвижда новият Закон за детето, заяви в интервю за Dnes.bg директорът на „Социално включване“ Елена Кременлиева. При повторно нарушение санкцията скача на 500-2500 лв.

Така за първи път законово е определено задължението на родителя детето му да ходи на училище. В момента единствената санкция за родителите, чиито деца имат неоснователни отсъствия от учебния процес, е лишаването от детски надбавки.

Във връзка с коментираната през последните седмици глоба до 5000 лв. за родители, оставили детето си без надзор, Елена Кременлиева каза, че това не е нещо ново и буди притеснение фактът, че много родители чуват за първи път за тази мярка.

"Първата отговорност е на родителя, той трябва да знае къде се намира детето му", добави още тя. Всеки случай ще бъде разглеждан детайлно и ще се решава от конкретния случай. Дете, което играе пред блока и майка му го вижда през прозореца, не е оставено без надзор, поясни Кременлиева.

Целта на промените не е да се плашат родителите. Те ще имат превантивен, а не санкциониращ характер, допълни тя.

Според нея в новия закон ще бъде реализиран на практика координационният механизъм за действие за децата в риск или деца, жертви на насилие. Механизмът е свързан с начина, по който се извършват действията на ангажираните институции, т.е. не само социалният работник ще определя оценката на ситуацията. Полицията, социалните и доставчиците на социални услуги също ще бъдат включени в процеса. От ведомството изразиха увереност, че методът ще бъде ефективен.

Кременлиева поясни още, че текстът на подготвяния закон не е окончателен. Той ще бъде представен за публично обсъждане през ноември не само в София, но и в цялата страна.

В разискванията ще може да се включат всички, които имат идеи и предложения. От ведомството разчитат и на активността на родителите, а не само на неправителствения сектор. Ще бъде взето предвид  мнението и на психолози и медицински работници, социалните работници и съдебната власт, с която са консултирани промените.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати