19 Април 2024 г. Петък

Петното изправя BP пред фалит

2010-07-27 09:22:17

Петролна компания BP е изправена пред рекордни загуби, причинени от премахването на последиците от нефтения разлив в Мексиканския залив.

За дейностите по отстраняване на петното ще бъдат отделени 25-30 милиарда долара, съобщава БиБиСи.

Според очакванията загубите, които ще понесе компанията санай-големите в историята на британските корпорации.

BP загуби 40% от пазарната си стойност от 22 април, когато след експлозия на платформа край бреговете на Луизиана бяха убити 11 души. Инцидентът причини най-голямата екологична катастрофа в историята на САЩ. Ежедневно във водата се изливат от 35 000 до 60 000 барела нефт.

Екологичната ситуация в района е критична, като мръсните петна достигнаха бреговете на три щата, в които бе обявено и извънредно положение. Риболовът в близо половината от Мексиканския залив е забранен заради опасност от натравяне, като вече бе съобщено за заболели хора.

Тепърва ще се изчисляват и щетите върху екоравновесието. ВСАЩ има сериозни настроения срещу действията на BP.

Във финансовия отчет на дружеството за второто тримесечие са предвидени резервни средства за отстраняване на последиците от разлива, както и за компенсиране на различни искове и глоби.

Късно снощи стана ясно, че напускащия през октомври поста на изпълнителен директор - Тони Хейуърд, ще получава пенсия в размер на 930 хиляди долара годишно.

Представителите на BP потвърдиха, че Хейуърд ще бъде включен в борда на директорите на съвместната руско-британската компания TНК-BP.

Според експерти Хейуърд се разделя с компанията по взаимно съгласие.

Той попадна в „огнените критики" на САЩ заради начина, по който компанията реагира при изтичането на петрол в Мексиканския залив, както и заради редица лични неуспехи, които оказаха негативно влияние върху имиджа на BP.

Новият ръководител на BP най-вероятно ще бъде Боб Дъдли, изпълнителен директор на BP в САЩ, който в момента е отговорен за отстраняване на течовете.

Вашингтон заяви, че все още не се знае кой ще поеме ръководството на BP и ще продължи дейностите по почистване на Мексиканския залив. Независимо от това компанията трябва да изпълни своите задължения, заяви представител на американския президент.

Преди дни компанията заяви, че обмисля да започне разпродажбата на лицензи, които притежава за проучване и производство в Колумбия, Венецуела и Виетнам.

Целта е набиране на средства за по-нататъшно справяне с последиците от нефтения разлив в Мексиканския залив.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати