24 Април 2024 г. Сряда

България злорадства за гръцката криза, призна Дянков

2011-10-24 11:27:59

България печели от кризата в Гърция и това предизвиква известно злорадство, казва финансовият министър Симеон Дянков в интервю за германския Die Welt.  

„В последната година много българи, които работеха в Гърция, се върнаха в България и се налага впечатлението, че гърците са по-зле от нас. Това много ни помага в правителството“. 

Симеон Дянков подробно обяснява причините за „злорадството“Въпреки че не е хубаво, има известно злорадство, защото България винаги е била сравнявана с Гърция. Често се казваше, че България можеше да е успешна като Гърция, ако не беше попаднала в съветската империя“. 

От гледна точка на правителството Данков казва, че тезите за свиване на разходите и поддържането на балансиран бюджет са били противопоставяни на примера на Гърция. Сега обаче това се е променило. „Винаги сме казвали, че трябва да свиваме разходите и да съкращаваме работни места, за да е в ред бюджетът ни, и винаги ни показваха Атина – вижте, имат дългове, но пак получават пари от Европа и живеят добре. В последната година това се промени“.  

По отношение на „печалбите“ за България от гръцката криза Дянков съобщава, че през последните две години около 2000 фирми са се преместили от тази страна на границата. Става въпрос за средноголеми предприятия, които са мотивирани от по-ниските данъци у нас. Те местят централите си, но продължават да работят в Гърция. По данни на Данков те са създали около 40 000 работни места в България. Половината от тези фирми са стъпили в България през последните шест месеца.  

По-интересен обаче е друг феномен – много гърци са преместили парите си в български банки. През тази година в банките у нас се е вляла „рекордната“ сума от 2,5 млрд. евро, като 1 млрд. от тях са дошли от Гърция. 

Все пак около „злорадството“ Дянков има и притеснения, защото гръцката криза вече е европейска криза, която забавя икономическия растеж на континента и въпреки финансовата си стабилност България страда от това.  

Независимо от „печалбите“ за страната ни от влошения бизнес климат в Гърция, Дянков „би предпочел съседите ни да бяха по-добре икономически, това би насърчило трансграничната търговия“.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати