18 Април 2024 г. Четвъртък

За втория тур Костов удря рамо на Плевнелиев

2011-10-24 10:50:36

Лидерът на ДСБ Иван Костов призова тъмносините избиратели да гласуват за Росен Плевнелиев на балотажа на президентския вот.

Командира обаче направи уговорката, че подкрепата за кандидата на управляващите в никакъв случай не е подкрепа на ГЕРБ за управлението на страната.

"Нашите симпатизанти да подкрепят Плевнелиев, защото се изправя срещу Ивайло Калфин, когото не искаме да видим като президент, особено с подкрепата на Ахмед Доган", аргументира позицията си Костов.

"Не приемаме диалога с Бойко Борисов, особено поднесен по този крайно невъзпитан начин", категоричен беше Костов. Поводът за коментара му бяха думите на премиера от изборната нощ, че се надява със сините лидери да седнат и да се разберат как да работят заедно в полза на държавата.

"Призивът да се подкрепи Плевнелиев не е подкрепа за Борисов като премиер на страната", отсече Костов.

Все пак Командира отбеляза, че резултатите от изборите ще дадат основание на ГЕРБ да довърши мандата си.

Това е мажоритарен вот, каза Костов на въпроса защо разграничава Плевнелиев от Борисов.

"Ако Плевнелиев иска да получи синия вот, трябва да заеме позиции плътно близо до позициите, които защитаваше Меглена Кунева по отношение на пробива в енергийната сигурност на страната, който би се получил от реализацията на "Големия шлем" на сегашния държавен глава Георги Първанов", разясни Костов.

Освен това кандидатът на управляващите трябва да се намеси, за да спрат безобразията с преброяването на резултатите от изборите или поне да се разграничи в декларация, смята лидерът на ДСБ.

От ДСБ смятат, че са били поставени "в условия на несполучлива формула" за президентските избори.

Синята коалиция нямаше свой кандидат за президент, след като СДС изненадващо подписа споразумение с новото ОДС за подкрепа на десния кандидат за държавен глава Румен Христов. Партията на Костов обаче не пожела да го подкрепи.

 

Според Костов липсата на общ кандидат на Синята коалиция за президент и обща национална кампания в негова подкрепа се е отразила негативно на кандидата за кмет на София Прошко Прошков.

Костов подчерта, че Румен Христов не е бил подкрепен от всички симпатизанти на Синята коалиция.

"На местата в страната, където Синята коалиция съществуваше, тя получи много повече от гласовете за Христов", подчерта Костов.

Той обаче посочи, че отношенията на партията му със СДС не са разглеждани на днешното заседание на ръководството на ДСБ.

Костов допълни, че партията ще събира всички сигнали за нарушения на изборите от страната и след това ще решат дали ще подадат жалба срещу изборните резултати, или ще искат касиране на вота.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати