20 Април 2024 г. Събота

Хаос и припаднали при предаването на бюлетините

2011-10-24 08:22:10
За припаднали хора, хаос и дълги опашки при предаването на протоколите от секционните комисии в София съобщи БНТ. Същата ситуация при предаването на изборните документи описва в Бургас и изданието Бесове.бг.

БНТ излъчи репортаж, в който показа какчленове на секционни избирателни комисии в София си тръгват за вкъщи заедно с изборните документи, без да са отчели резултатите от вота, и се оплакват от изключително лоша организация на общинската комисия при приемането на протоколите, което по традиция се извършва в зала "Фестивална".

Представители на секционните комисии се оплакаха, че са били държани в училищата, където се е гласувало до 3 часа през нощта, а след това не са били допускани да предадат протоколите.

До 5.30 ч. в Бургас са обработени около 120 протокола от всичките 900 на общо 291 секции. "Всеки протокол съпоставяме по няколко пъти – има много грешки. Тези, които роптаят сега отвън, не са си направили труда да си прочетат закона. Много е тежко", обяснява пред Бесове.бг председателят на Общинската избирателна комисия Елка Стоянова.

Напред-назад сноват хора с чували. При това положение напълно възможно е да се подменят протоколи и да се фалшифицират резултати, описва организацията по предаването на изборната документация в Бургас интернет изданието.

Неуредици с предаването на изборните книжа има и в Благеовградско, съобщава кореспондентът на "Дневник". В областта все още се събират изборните протоколи и към 9.30 ч. все още няма данни за избирателната активност за местния вот. В общинските избирателни комисии в Сандански и Петрич обработката на протоколите върви много бавно, а в Белица, Якоруда и Разлог все още няма никакви данни.

Вчера скандал между членове на секционната избирателна комисия в с. Бабяк, община Белица, доведе до прекъсването на изборния ден в селото.

В ОИК в града са постъпили огромен брой сгрешени протоколи, а после се оказало, че броят на бюлетините е с 250 по-малко от раздадените.

Много бавно се обработват данните и в ОИК – Гоце Делчев, където според предварителните резултати на балотаж ще идат настоящият кмет Владимир Москов и народният представител от ГЕРБ Георги Андонов. В Гърмен с убедителна преднина кмет остава Ахмед Башев. Все още няма абсолютно никаква информация от ОИК – Сатовча.

Изборният ден вчера беше удължен с един час до 20 часа, а гласуването продължи на места и след 21 ч., след като в почти повечето секции се извиха опашки от чакащи да гласуват, а на отделни места стотици хора не успяха да стигнат до урните.

Многократно сме обявявали, че това са два избора в един ден. Всички общински избирателни комисии бяха предупредени да направят организация, но явно заради удължаването на изборния ден беше нарушена, коментира пред БНТ хаоса с предаването на протоколите говорителят на Централната избирателна комисия Ралица Негенцова.

Пред "Дневник" Негенцова уточни, че ЦИК е изпратила свои представители в зала "Фестивална", които да се запознаят  с положението в София. Видяхме документите как се предават, каква е организацията, проблеми има с отчитането на резултатите, призна говорителят на изборната администрация. ЦИК в момента заседава, за да видим какво можем да предприемем, уточни Негенцова.

Изборният кодекс предвижда определена процедура и тя трябва да бъде съблюдавана. Ще направим всички възможно, нека не забравяме, че членовете на секционните избирателни комисии са длъжностни лица и те имат своите отговорности, отговори тя на въпроса дали е възможно протоколите да бъдат подправени или унищожени.

През целия ден вчера и граждани, и политици се оплакваха, че изборите са лошо организирани и вотът затруднява гражданите.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати