24 Април 2024 г. Сряда

Другите за вота във "втората най-корумпирана страна в ЕС"

2011-10-24 08:03:10
Кандидатът на управляващата партия води на президентските избори в България, гласят заглавията на материали на западни медии по темата.

Ройтерс посочва, че десноцентристът Росен Плевнелиев ще се изправи на балотаж срещу социалиста Ивайло Калфин след предизборна кампания, помрачена от протести и насилие. 

Митинги срещу ромското малцинство и корупцията разтърсиха български градове миналия месец и бомба взриви миналата седмица колата на популярен журналист, припомня агенцията, като отбелязва, че премиерът Бойко Борисов се мъчи да се справи с безработицата, корупцията и деликатната позиция на етническите малцинства.

Въпреки че ГЕРБ все още е най-силната партия, пише Ройтерс, тя може да срещне предизвикателство в лицето на съвземащите се социалисти, пише Ройтерс. 

Агенцията отбелязва, че макар президентът да има до голяма степен церемониални функции, избирането на Росен Плевнелиев за държавен глава на мястото на оттеглящия се социалист Георги Първанов би отстранило един несъгласен глас в центъра на вниманието и би премахнало заплахата от налагане на вето на закони.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) наблюдава изборите на фона на безпокойствата за купуване на гласове предвид факта, че България е смятана за втората най-корумпирана държава в ЕС, посочва Ройтерс.

Агенцията обръща още внимание и на намалялата подкрепа за националистическата партия "Атака", чийто кандидат Волен Сидеров получи само 4 процента, при условие че се класира на второ място на предишните избори през 2006 г.

Росен Плевнелиев, номиниран от управляващата партия ГЕРБ, може да стане следващият президент на най-бедната страна членка на Европейския съюз, пише в своя материал американската агенция Блумбърг. Тя отбелязва, че изборите са били помрачени от твърденията за купуване на гласове.

Кандидатът на управляващата партия в България Росен Плевнелиев спечели първия тур на президентските избори в България, пише френският вестник "Монд".

Въпреки сливането им с местните избори, активността остана ниска в една страна, която е ударена от кризата и чиято политическа класа до голяма степен е дискредитирана, отбелязва изданието.

"Монд" посочва, че Плевнелиев ще бъде фаворитът на втория тур. Предвид факта, че президентът на България има предимно церемониални функции, добрият резултат на кандидата на управляващата партия ГЕРБ изглежда преди всичко като успешен плебисцит за "силния човек" в страната - премиера Бойко Борисов, коментира френският ежедневник.

"Монд" отчита и отслабването на позициите на крайната десница. Кандидатът на партия "Атака" Волен Сидеров не успя да повтори своя резултат от предишните президентски избори през 2006 г., когато стигна до втория тур, отбелязва изданието. С 4 процента от гласовете, въпреки опитите да си върне изгубените позиции, той изглежда не извлече полза от етническото напрежение, което разтърси България през последните седмици, завършва френският ежедневник.

Британският вестник "Индипендънт" пише в свой материал по темата, че кандидатът на управляващата консервативна партия е спечелил първия тур на президентските избори в България, които са били доминирани от проблемите с безработицата, хроничната корупция и настроенията срещу етнически малцинства.

47-годишният бивш министър Росен Плевнелиев, популярен с ангажимента си към реформите и подкрепен от управляващата партия ГЕРБ, спечели около 40 на сто от гласовете на първия тур и изпреварва с над десет пункта съперника си от левицата, пише Франс прес. 

Изборите са тест за популярността на премиера Бойко Борисов в труден момент за икономиката на най-бедната страна в ЕС. В средата на мандата за Борисов изборите са преди всичко възможност да "измери пулса" на населението, защото правителството успя да поддържа известна макроикономическа стабилност, но с цената на строги икономии, отбелязва АФП.

Икономическите трудности бяха централна тема в кампанията, посочва Асошиейтед прес. Опозицията обвини управляващите, че бавят ключовите реформи. В България премиерът и парламентът разполагат с по-голяма власт, а президентът оглавява въоръжените сили и подписва международни договори. 

Победа на Плевнелиев на балотажа ще засили шансовете на десноцентристкото правителство на малцинството начело с Борисов да извърши болезнените икономически реформи в страната със средна месечна заплата от 350 евро и 11,7 на сто безработица, посочва АП. 

Съюзникът на премиера Борисов - Росен Плевнелиев, спечели най-много гласове на първия тур на президентските избори и ще се изправи на балотаж след седмица срещу кандидата на опозиционната Социалистическа партия, отбелязва ДПА и добавя, че президентските и местните избори са тест за популярността на Борисов в средата на мандата.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати