25 Април 2024 г. Четвъртък

Силно земетресение в Турция, стотици ранени и загинали

2011-10-23 21:19:27

Земетресение с магнитуд 7,2 по Рихтер бе регистрирано в югоизточната част на Турция в провинция Ван. Епицентърът му е бил на дълбочина пет километра, съобщава сеизмологичната обсерватория на Босфорския университет. Поне 80 души са загинали, а над 200 са ранени.

Държавната телевизия „ТРТ” съобщава, че са пострадали много местни жители, но засега не посочва конкретни цифри, предаде Фокус.

В резултат на силно земетресение в турския град Ван се срути седеметажна сграда, под развалините й има хора, съобщи кметът на града, цитиран от РИА Новости.

При земетресението напълно са разрушени 50 жилищни сгради, около хиляда сгради са получили сериозни щети, съобщи ръководителят на сеизмологичната обсерватория на Босфорския университет Мустафа Ердик.

В същото време вицепремиерът Бешир Аталай посочи пред журналисти, че в град Ван са разрушени десет сгради, а в град Ерджиш, който бе в епицентъра на земетресението, са увредени 25 жилищни сгради и училищно общежитие. Вицепремиерът допълни, че не разполага с данни за жертвите и пострадалите в резултат на стихийното бедствие.

Остатъчен трус със сила 5,5 е бил регистриран в югоизточната турска провинция Ван, съобщава турският метеорологичен център.Град Ван е административен център на едноименната провинция в югоизточна Турция. Местните медии съобщават, че в провинцията цари паника, много хора са напуснали домовете си. Сеизмолозите призовават местните жители да не се връщат по домовете си и засега да останат на открито заради възможни повторни трусове.

Турският вицепремиер Бешир Аталай заяви, че във Ван са рухнали около 40 сгради, сред които едно общежитие. Смята се, че под рухналите сгради има затрупани хора. Гражданското летище остава отворено за полети. Прекъснати са телефонните връзки и електроснабдяването, има затрупани пътища.

Епицентърът на труса се намира на 19 км североизточно от Ван, уточни Американският геофизичен институт. Предишната информация беше, че епицентърът се намира на 35 км североизточно от Ван. Един от вторичните трусове, с магнитуд 5,6, удари района четвърт час по-късно.

Трусът е усетен на практика в цяла югоизточна Турция - в съседните окръзи Хаккяри, южно от Ван, окръг Ерзурум, на северозапад, където е причинил паника сред населението, Диарбекир, Батман, Шърнак, Муш, Бингьол, Битлис, Сиирт и Мардин, а също и в граничните райони на Грузия и в северен Ирак. По данни на местните сеизмологични служби трусове с магнитуд до 4 са регистрирани и в североизточните турски окръзи Карс и Ардахан, съобщава ИТАР-ТАСС.

Репортер на Ройтерс от град Хаккяри, намиращ на 100 километра южно от Ван, казва, че сградата, в която се намирал, се люляла в продължение на около 10 секунди. Няма непосредствени данни за пострадали хора или разрушения в Хаккяри. Турският Червен полумесец изпрати палатки и персонал в района на бедствието. Армията също изпрати спасителни екипи.

Трусът причини голяма паника, разказа кметът на Ван Бекир Кая. Нощта може сериозно да забави спасителните операции. Температурата в този район нощем не надхвърля три градуса, според метеорологичните прогнози. Земетресение с такъв магнитуд може да причини значителни щети в Турция, където много сгради са построени без да бъдат спазени установените норми за стабилност, отбелязва АФП. 

В Турция, която е пресичана от няколко разлома, земетресенията са чести. Две силни земетресения в гъсто населените и индустриални зони в северозападната част на страната причиниха смъртта на около 20 000 души през август и ноември 1999 г. Експертите са единодушни, че районът на Истанбул е застрашен от силен трус. През 1970 г. земересение в окръг Кютахия, северозападна Турция, отне живота на над 1000 души.

Премиерът на Турция Реджеп Тайп Ердоган излетя към центъра на земетресението. Същевременно, местните власти на град Ван съобщават, че най-малко две сгради са се срутили в резултат на земния трус. 

Както съобщава АР, спасителите разчистват разрушенията, броят на загиналите и пострадалите не е известен. 

"Има много загинали, няколко сгради са се срутили, има много разрушения", е заявил кметът на един от пострадалите градове Зулфикар Арап оглу в интервю за местната телевизия NTV. Освен град Ват са пострадали още няколко града в източна Турция, между които Карс, Ардаган и Ерзурум.

Подробности:

Над 200 души са ранени в резултат на земетресението с магнитуд 6,6 по Рихтер. Оказва им се медицинска помощ. 

Броят на загиналите в резултат на земетресението в провинция Ван в югоизточната част на Турция може да достигне 1000 души, съобщи ръководителят на сеизмологичната обсерватория към Босфорския университет Мустафа Ердик на пресконференция в Истанбул

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати