19 Април 2024 г. Петък

Клетва в Корана и бонус - 100 лв кеш

2011-10-23 08:43:54

Пет пъти е скочила цената на гласоподавател в "Столипиново", установи разследване на Dnes.bg.

В схемата за купуване на гласове участват брокери, които карат хората да се кълнат в Корана, преди да вземат парите и да отидат до урните.

От години най-лесно гласове се купуват в пловдивския ромски квартал. Хората се оплакват от мръсотията, липсата на работа и мизерията в квартала. Твърдят, че ще гласуват за промяна, но в крайна сметка винаги в последния момент си продават гласа.

На миналите избори един глас се е продавал по 20 лева. Сега обаче цената е скочила пет пъти.

Парите се дават на ръка часове преди края на изборния ден. Брокерите използват свещената книга на мюсюлманите, за да са сигурни, че те ще пуснат "правилната" бюлетина.

"Повече от 85% сме мюсюлмани и имаме страх от Корана, казват ти - слагай ръка на Корана, ето ти 100 лева и отивай да гласуваш", това обясни пред Dnes.bg мъж от "Столипиново", който се представя за представител на занаятчиите от района.

Човекът твърди, че 5-6 часа преди приключването на изборите хората се извозват с бусове до училищата и предварително им казват на кой номер да сложат "Х".

Те го правят, защото се страхували от Аллах, тъй като предварително са дали клетва, че ще гласуват за партията, от която взимат парите.

Освен пари на хората от "Столипиново" се предлагат и хранителни продукти, за да гласуват за определена партия.

"Тези дни ни раздадоха и пилета, ама за нищо не стават", разказа друг човек от квартала.

В изборния ден в Пловдив ще има дежурни прокурори, които ще приемат сигнали за купуване на гласове. От Общинската избирателна комисия също ще следят за нарушения.

"Призоваваме хората да са бдителни и да сигнализират СИК и "Общинска охрана", защото полицията може да задържи брокерите на гласове", съобщи за Dnes.bg говорителят на ОИК-Пловдив Деница Чингарова.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати