24 Април 2024 г. Сряда

Вратарят на Севиля свали Барса от върха

2011-10-23 07:10:06
Севиля измъкна драматично равенство 0:0 като гост на Барселона в дербито от 8-я кръг на испанската Примера Дивисион.

До тази развръзка се стигна след като вратарят на гостите Хави Варас направи поредица от блестящи спасявания.

В 92-та минута обаче Барса спечели доста спорна дузпа и изглеждаше, че Лео Меси най-накрая ще разпечата вратата на Севиля.

Варас обаче спаси дори и удара от бялата точка, за да отчая каталунците. В последните минути пък нервите не издържаха и Кануте и Наваро от гостите бяха изгонени.

След равенството Барселона пропусна възможността да си върне първото място и остава на точка от лидера Реал Мадрид, който има 19 точки. Утре обаче Леванте може да изпревари и двата гранда, ако победи Виляреал.




Барселона очаквано започна по-активно мача и в 6-та минута Меси даде страхотен параболичен пас зад защитата към Иниеста, но той се забави да погледне назад и така не успя да стигне до кълбото преди вратаря.

В 10-та минута Адриано направи добър пробив по крилото и поднесе назад към точката на дузпата към Иниеста, който засече остро, но вратарят на гостите Хави Варас направи страхотно спасяване с крак.

Защитата на каталунците обаче бе доста разсеяна в тези минути и това причини няколко недоразумения. Първо Абидал реши да върне с гърди към Валдес едно центриране, но Хесус Навас го изпревари и засече под носа на Валдес. Все пак вратарят бе излязъл да пресрещне съперника и съответно топката попадна право в ръцете му.

В 15-та минута Арментерос опита изненадващ нестандартен удар от 30 метра почти от тъчлинията и не бе много далеч от целта, но все пак топката мина покрай гредата.

След това пък дойде ред на Дани Алвеш да направи грешка пред собственото си наказателното поле, като опитът му за подаване подари топката на Хесус Навас в наказателното поле. Неговият удар под гредата обаче бе спасен блестящо от Валдес.

След този период на разсеяни действия каталунците постепенно взеха инициативата и натикаха съперника в собственото му поле. Севиля обаче се защитаваше добре и не допускаше почти никакви голови положения.

Едва пет минути преди почивката Барселона създаде наистина чудесна комбинация, в основата на която бе Адриано. Той проби по крилото, размени двойно подаване с Иниеста и в наказателното поле поднесе назад към Вия, който стреля остро от точката на дузпата, но Хави Варас направи блестящо спасяване.

В последната минута пък удар на Меси рикошира в защитник и за малко да излъжи вратаря, но Варас отново показа страхотен рефлекс.

След почивката Барса заигра доста по-концентрирано и положенията пред вратата на Севиля започнаха да следват едно след друго.

Първо Меси стреля от фаул малко над сглобката на гредите. След това негова атака първоначално бе спряна пред наказателното поле, но топката попадна в Алвеш и той поднесе назад към Иниеста, който отправи топовен удар, но Варас се хвърли и направи страхотно спасяване.

В 55-та минута Меси отправи изненадващ удар с глава след центриране на Алвеш, но прати топката леко встрани от гредата. Андрес Иниеста бе много активен и включванията му по крилата непрекъснато създаваха напрежения. При едно такова той преодоля Касерес и в наказателното поле отправи опасно подаване по земя, но Варас се хвърли и изби с крак. Тиаго овладя пред наказателното поле, но добавката му от движение мина над вратата.

Малко след това Меси даде добър извеждащ пас в коридор за Вия, но той реши да прави финт и така топката му избяга. Все пак лошо изчистване прати топката в Иниеста, но и неговата добавка бе слаба и Варас спокойно спаси.

Двайсет минути преди края гостите за малко сами да направят това, което каталунците не можеха. При поредното включване и пас назад на Алвеш Ескюде засече топката към собствената си врата, но Варас отново бе безгрешен и изби.

В 74-та минута Иниеста успя да изпревари Касерес и Варас за едно дълго центриране на Меси към далечната греда и засече топката с параболичен удар, тя прехвърли вратаря, но тупна на напречната греда.

Петнайсет минути преди края Севиля имаше първото си положение за гол след почивката, когато влезлият току що като резерва Иван Ракитич получи топката зад защитата на каталунците, но се забави с обработването и и бе застигнат от съперник.

На другия край на терена и влезлият като резерва за Барса Сеск Фабрегас получи перспективна топка от Меси, но ударът му бе блокиран в последния момент от защитник.

Последва феноменално спасяване на Варас след удар на Меси, макар след това да бе отсъдена засада. След още една минута трябваше Варас да прави легитимно спасяване отново след удар на Меси, макар от малък ъгъл той да не бе чак толкова затруднен.

Времето изтичаше и натискът на Барса се увеличаваше, но само териториално, като за сметка на това положенията ставаха все по-безопасни. Така се стигна до 92-та минута, когато настана кулминацията, тъй като съдията отсъди дузпа за Барса.

До нея се стигна след като Иниеста проби в наказателното поле и Фацио се хвърли доста неразчетено пред него. Спорното обаче бе това, че защитникът не влезе директно в краката на Иниеста, а по-скоро халфът на Барса потърси контакт. Съдията обаче реши, че това е нарушение и отсъди дузпа.

Преди нейното изпълнение се стигна до масови сблъсъци, които бяха предизвикани от инцидент между Кануте и Фабрегас. Нападателят на Севиля явно се обиди от нещо, казано от Фабрегас, защото го атакува много бурно и дори го удари. Естествено, съдията му показа директен червен картон.

При това положение дойде време Меси да изпълни дузпата, но Хави Варас позна ъгъла и стигна върха, от серията си брилянтни спасявания през мача. 

Дори и след пропуска обаче съдията не свири края на мача и остави играта да продължи. В 96-та минута Педро проби по крилото и бе фаулиран точно отстрани на наказателното поле. Гостите започнаха бурно да протестират, вероятно повече заради продължаване на играта, отколкото за нарушението. Така Наваро получи втори жълт картон и Севиля завърши мача с девет души.


Барселона - Севиля 0:0


Барселона: Валдес, Алвеш, Масчерано, Абидал, Адриано, Кейта (62 Педро), Шави (88 Бускетс), Иниеста, Тиаго (74 Фабрегас), Меси, Вия

Севиля: Хави Варас, Касерес, Фацио, Ескюде, Наваро, Медел, Кампаня (71 Ракитич), Троховски (62 Коке), Навас, Ману дел Морал (67 Кануте), Арментерос
източник: gol.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати