25 Април 2024 г. Четвъртък

18 двойки в надпревара за "Дондуков" 2

2011-10-23 07:05:09

18 кандидатпрезидентски двойки се състезават за "Дондуков" №2 днес. За сравнение на последните избори за държавен глава през 2006 г. кандидатите бяха едва 7.

Двойките са издигнати от 11 партии, една коалиция и 6 инициативни комитета. За тях ще могат да гласуват 6 933 748 български граждани в страната.

– Росен Плевнелиев и Маргарита Попова (ГЕРБ);

– Сали Ибрям и Валентина Гоцева (Национално движение единство);

– Румен Христов и Емануил Йорданов (Коалиция „Съюз на десните сили“);

– Мария Капон и Николай Кисьов (Единна народна партия);

– Стефан Солаков и Галина Василева (Национален фронт за спасение на България);

– Ивайло Калфин и Стефан Данаилов (БСП);

– Волен Сидеров и Павел Шопов (Атака);

– Николай Ненчев и Жеко Иванов (БЗНС);

– Атанас Семов и Поля Станчева (РЗС);

– Павел Чернев и Анелия Делчева (Партия за хората от народа);

– Красимир Каракачанов и Даниела Симидчиева-Димитрова (ВМРО-БНД);

– Андрей Чобанов и Ангел Мирчев (Българска демократична общност).

По време на предизборната кампания чухме какви ли не обещания и лозунги от кандидат-президентите. Всъщност правомощията на държавния глава са разписани в Конституцията на Република България

Президентът е с петгодишен мандат, олицетворява единството на нацията и представлява България в международните отношения.

Президентът на републиката насрочва избори за Народно събрание и органи на местно самоуправление и определя датата за провеждане на национален референдум, когато за това има решение на Народното събрание.

Той назначава и освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства и постоянните представители на страната след предложение на Министерския съвет (МС).

В правомощията му влиза и съставянето на служебен кабинет при разпадане на правителството или ако парламентарно представените групи не успеят да се споразумеят.

Президентът може да предоставя убежище, да упражнява право на помилване, да опрощава несъбираеми държавни вземания, да наименува обекти с национално значение и населени места.

Той назначава и освобождава от длъжност някои държавни служители, награждава с ордени и медали, дава и възстановява българско гражданство, както и освобождава и лишава от него.

Президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България. Той назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и удостоява с висши военни звания по предложение на МС. 

Държавният глава свиква Консултативния съвет за национална сигурност, обявява обща или частична мобилизация по предложение на МС.

Президентът може да върне закон за ново обсъждане в Народното събрание. За да го приемат повторно, депутатите трябва да гласуват с мнозинство от над половината от всички народни представители.

Новият президент на България трябва да реши кои от своите правомощия да прехвърли на вицепрезидента. 

Пълномощията на двамата могат да бъдат прекратени предсрочно при подаване на оставка пред Конституционния съд, при трайна невъзможност да изпълняват правомощията си (тежко заболяване) или в случай на държавна измяна и смърт.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати