19 Април 2024 г. Петък

1927 мераклии за кметове, над 42 хил. – за общинари

2011-10-23 07:03:13

1927 души искат да станат кметове на 264 общини у нас според статистиката на ЦИК. Средно по седем кандидати ще се борят за едно кметско място на община.

Най-много са претендентите за кметския стол в София (24) и Ямбол (19). Следват ги Варна, Пловдив и Добрич с по 16 кандидати. В Баните, Бяла и Чавдар те са само по двама.

Желаещите да станат общински съветници в цялата страна са 42 107 души. Сред тях има осем граждани на други страни от ЕС, които участват в надпреварата за Балчик, Бяла, Велико Търново, Пазарджик, София и Чипровци.

Най-голям е броят на участващите в тази надпревара във Варна – 1088, София с 1036 кандидати и Пловдив с 816.

В 2066 населени места ще се избират и кметове на кметства. За тези постове има 7894 кандидати. 

Най-дълги ще са бюлетините в Пловдив и София. С трите бюлетини (в населените места с над 350 души ще са 4 – за избор на кмет на селото) ще се „борят“ 6 514 917 българи в общините с население над 350 души. Тези, които са поискали да гласуват по настоящ адрес на изборите, са 94 507 души.

248 граждани на ЕС, които живеят в България, ще пуснат своя вот за местна власт в урните. От тях 181 са от Великобритания, 18 – от Германия, седем – от Румъния, шестима – от Полша, петима – от Чехия, четирима – от Франция, по трима от Гърция и Естония, по двама от Австрия, Холандия и Испания и по един от Италия, Белгия, Литва, Финландия и Словакия.

 

Чрез жребий от всички общини с до 20 000 избиратели ЦИК определи община Бобошево за експериментално преброяване на гласовете за общински съветници и кметове.

Експериментът се състои в това, че вместо да се брои всяка една урна в секционните избирателни комисии, след края на изборния ден всички запечатани урни ще бъдат транспортирани до общинската преброителна комисия. Тя ще обяви резултатите за Бобошево.

Целта е да се намалят възможностите за купуване на гласове и манипулиране на изборния вот. Тестът трябва да провери може ли подобна преброителна комисия да бъде наложена като принцип на следващите избори, или ще си остане преброяването по секции.

След приключването на изборите на 23 октомври и на балотажа на 30 октомври ГД ГРАО ще извърши проверка за двойно гласуване.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати