19 Април 2024 г. Петък

Вдовицата на Кадафи поиска да й бъде предадено тялото

2011-10-22 09:31:05

Сафия Фаркаш, вдовицата на убития бивш либийски лидер Муамар Кадафи, поиска от Преходния национален съвет да й бъдат предадени телата на съпруга й и на сина им Мутасим, съобщи базираната в Сирия телевизия Ар Раи.

Сафия отправи призив от името на семейството на "мъченика Муамар Кадафи" към ООН и останалите международни организации да убедят ПНС да предаде телата им на тяхното племе, за да бъдат погребани по ислямския ритуал.

Тя настоя също да се разследват обстоятелствата около смъртта на Кадафи, Мутасим и на техните другари. "От кадрите, показани от телевизиите, стана ясно, че те са били екзекутирани от агентите на НАТО", заяви Сафия по Ар Раи.

Върховният комисариат на ООН за правата на човека също поиска да се разследва смъртта на Кадафи, а  правозащитната организация Амнести Интернешънъл повдигна дори възможността за "военно престъпление".

Вторият човек в новата либийска власт, Махмуд Джибрил, пристигна вчера в Мисрата, за да види тялото на убития бивш либийски лидер Кадафи, изложено върху окървавен дюшек в изпразнен от плодове и зеленчуци фризер на пазар в покрайнините на града.

 

Тялото явно е било сложено във фризера, за да бъде далече от тълпата, но веднага след като се разчуло, на мястото заприиждаха хора, за да видят човека, когото толкова много ненавиждаха, съобщава Асошиейтед прес. Мъже, жени и деца се редяха вчера на опашки, за да се снимат с тялото. "Искаме да видим кучето", викали някои от тях.

 

"Не държах да видя тялото, но мои сътрудници настояха. Исках само да поздравя либийските младежи, които извършиха чудо", каза Джибрил. "Те заслужават уважението на цяла Либия за това, което сториха. Пожертваха живота си за бъдещето на Либия."

Според различни източници от военния съвет на Мисрата тялото ще бъде погребано в близките дни на тайно място, за да се избегне превръщането на гроба на Кадафи в място на поклонение от негови привърженици. Предстои обаче съвещание, на което да бъде взето окончателно решение по този въпрос, допълва БТА.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати