25 Април 2024 г. Четвъртък

Краят на света. Пак ли?!

2011-10-21 17:05:31

Предсказания за края на света винаги са съществували. Въпреки това обаче ние все още сме живи. И Тед Харисън ни пита: струва ли си да се безпокоим от новоизобретения индекс за близостта на Армагедон?

Чувствате безпокойство напоследък?

Чувствате се потиснати от неспирния поток мрачни заглавия от цял свят? Ако отговорът е "да", въоръжете се със смелост. Възможно е това да не продължи дълго. Причината – слабоизвестният метод за оценка на произтичащите събития, който се нарича Индекс на Възнесението и измерва честотата и интензивността на знаменията за края на света, споменати в Библията.

Тази година Индексът на Възнесението – това е индексът Дау Джоунс на Страшния съд – се намира в своя исторически максимум. През август той е достигнал невижданите по-рано 184 единици. Хиляди християни по света се намират в състояние на повишена готовност за Възнесението и за Страшния съд.

В последните дни, според текста на Евангелието от Лука "...Народ ще се повдигне против народ и царство против царство, и ще има големи трусове, и в разни места глад и мор; ще има и ужаси, и големи знамения от небето". (Лука, 21:10,11). 

Не е чудно, че събитията в Либия, постоянните безредици в арабския свят, икономическият спад, такива природни катастрофи като урагани и цунами се тълкуват като знамения, че последните дни са вече близо.

Един от съставителите на индекса – Тери Джеймс от гр. Литъл Рок, щата Арканзас, заявява, че следи подобни знамения и след това ги привежда към "съвкупния показател". Джеймс подчертава, че не се занимава с предсказания, а само измерва активността, "която може да бъде предвестник на Възнесението. Колкото по-голямо е значението, толкова по-бързо се движим към края на света".

През декември 1993 г., когато този индекс се появил за първи път, той се намирал на отметката 57 единици. Днес той се намира на отметка над 180, което е сравнимо с пика "11 септември" преди десет години. Всяко значение над 160 според съставителите е показател, че е дошло време за "затягане на коланите". Работата е там, че според представите на християните Апокалипсисът ще започне с Възнесение, когато праведниците внезапно ще изчезнат от лицето на Земята и ще се окажат в небесата, а грешниците ще останат сами със земетресения, потоци огън, сяра и всеобщи разрушения.

Според 90-годишния американски евангелист Харолд Кемпинг Апокалипсисът трябваше да дойде на 21 май т.г. Скоро след като неговото пророчество не се сбъдна, Кемпинг бе поразен от инсулт, но дори от болничното легло продължи да изрича страшни поличби.

Днес той твърди, че е бил прав. 21 май е бил денят на края на света. И понеже Възнесението трябва да се случи на петия месец след Страшния съд, калифорнийският проповедник сега има нова дата: "Трябва да сме сигурни, че целият свят ще бъде унищожен на 21 октомври 2011 г."

Новата дата не е толкова широко представена в пресата, както майското предсказание. Кемпинг е сигурен – ако Страшният съд е настъпил, вече няма нищо, което хората биха могли да направят, за да спасят своите души. Разбира се, преди майската дата неговата радиостанция проведе масирана публична кампания по оповестяване.

Стив Уайт, 43-годишен жител на Лестър, е един от най-привържените възвестители на края на света. Той получил сериозно заболяване в Африка, бил арестуван в Лаос и е постоянен обект на присмех, но както преди е пълен с решимост да стигне докрай. Преди две години Стив, който е архитект, работил като мениджър над голям проект в Ню Йорк. Той чул за пророчеството на Кемпинг и като скептик решил самостоятелно да изучи библейските свидетелства. 

Понеже не успял да ги опровергае, той решил, че е длъжен да действа. През януари напуснал дома си и връчил ключовете на сестра си. Не разчитал, че някога ще се върне. Когато раздавал листовки в Манчестър, към Стив се приближил Дейв Келар, пенсиониран учител по английски език, който вече две години разпространявал същото пророчество из цяла Британия.

Мери Ексли-Шихан, ветеран от американските въоръжени сили, взела решението да отнесе тази вест в ислямския свят начело с Турция. "Временно бяхме задържани от полицията, но никакви сериозни препятствия не срещнахме", написала тя в своя блог. "Господ държеше възмутените на каиш и ни пазеше по нашия път..."

На 21 май вярващите по цялото Земно кълбо се намирали в непрекъснат контакт помежду си в социалните мрежи. Едва-що назначеният дедлайн в 18,00 ч. изтекъл в Нова Зеландия и Австралия, и вярващите в Америка започнали бурни онлайн дебати за точния час. Трябва ли да се смята 18,00 часа по йерусалимско, или по американско време? В крайна сметка едва след като 21 май завършил в полунощ по среднотихоокеанско време, Ексли-Шихан публикувала последното си съобщение във Facebook. 

"Истината ви казвам, днес ще бъдете с мен в рая. Обичам ви всички".

След първото несбъднало се пророчество на Кемпинг през 1994 г. е регистриран един случай на самоубийство и не е чудно, че на 21 май т.г. семействата и приятелите на някои от предвестниците на края на света са изпитвали повишено безпокойство. След деветчасово мълчание семейството на Ексли-Шихан се обърнало към нея чрез Facebook с отчаяна молба да се свърже с тях: 

"Мери, баща ти и аз много те обичаме и ще те обичаме винаги. Молим те просто да помислиш над това: никой освен Господ не знае деня и часа на връщането на Иисус на Земята. Ако това не знае и самият Иисус, не е ли безумие да се смята, че го знае някой на Земята? Молим те, обади се".

В края на краищата на 24-ти Мери нарушила своето мълчание. "С мен всичко е наред, жива съм. И с душата ми също всичко е наред... благодаря за вашата любов, загриженост и подкрепа". Оттогава тя продължава да публикува в блога си библейски откъси, посветени на Страшния съд.

"Ние все още сме тук – казал Дейв Келар в понеделника след неслучилия се край на света. – Имахме известни несъответствия и трябва да преразгледаме нашите указания. Но някой ден всичко, казано в Библията, така или иначе ще се сбъдне".

В последните 2000 години са направени поне 2000 конкретни предсказания за точната дата на края на света, но нито едно от тях не се е сбъднало. Християнството обаче няма монопол върху подобни предсказания и сега в ход са и няколко светски пророчества: адронният колайдер ще породи черна дупка; тайнствена планета се приближава към Земята; краят на света ще настъпи на 21 декември следващата година според древния календар на маите...

Без съмнение, когато утрешният ден, 22 октомври, неизбежно настъпи, мнозина ще изпитват остро чувство на разочарование. Малко е вероятно Кемплинг да бъде застигнат от съдбата на пророка Уилям Бел. Жителите на Лондон толкова му били ядосани, когато 5 април 1761 г. настъпил и нищо особено не се случило, че го тикнали в психиатрия. 

Единственото, което може да се предскаже с по-голяма сигурност, е, че докато икономическите перспективи изглеждат мрачни, Индексът на Възнесението ще остане висок
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати