19 Април 2024 г. Петък

ООН иска разследване на смъртта на Кадафи

2011-10-21 17:03:40

Бюрото на Върховния комисар на ООН по правата на човека призова днес за пълно разследване на смъртта на Муамар Кадафи.

"Не е ясно как е умрял той. Има нужда от разследване", каза в Женева говорителят на бюрото Рупърт Колвил.

По думите му неясните любителски видеозаписи, показващи заловения Кадафи първо жив, а после мъртъв, са били "доста смущаващи".

 

Колвил заяви, че групата на ООН, разследваща правонарушения в Либия, вероятно ще се заеме с разследване на смъртта на Кадафи. Според него тя може да препоръча международно или национално разследване.

Погребението на убития либийски лидер Муамар Кадафи се отлага с няколко дни, съобщи междувременно за Ройтерс министърът на петрола във временното либийско правителство Али Тархуни.

Тялото на Кадафи ще остане в моргата, докато бъде решено къде да бъде погребан, каза министърът. 

"Казах им да го държат във фризера няколко дни, за да сме сигурни, че всички знаят за смъртта му", каза Тархуни. 

Той уточни, че тялото е в Мисурата. Още не е взето решение". 

Британски и френски министър пък заявиха, че операцията на НАТО в Либия е към края си. 

Операцията на НАТО в Либия ще приключи "твърде скоро", каза министърът на отбраната на Великобритания Филип Хамънд. 

Военната операция в Либия може да се смята за приключена след падането на Сирт и гибелта на сваления либийски ръководител Муамар Кадафи, заяви външният министър на Франция Ален Жупе.

"Според мен може да се каже, че военната операция в Либия е приключила, че цялата територия на Либия е под контрола на Преходния национален съвет (ПНС) и че с изключение на някои преходни мерки през идната седмица операцията на НАТО е стигнала своя край", съобщи министърът.

"Намесата на алианса в либийския конфликт целеше да съдейства на силите на ПНС за освобождаване на територията им. Сега тази цел е постигната," посочи Жупе.

Либия предстои да навлезе в нов етап от историята си, "да гради правова държава, каквато никога не е имало" там, каза той.

Вече е предложен политически план, включващ приемане на нова конституция и произвеждане на избори, отбеляза френският министър.

"Целта ни не беше да убием Кадафи. Когато казвам "ние", говоря за коалицията, за Франция в НАТО. Целта ни бе да го принудим да се оттегли от властта. След което задача на ПНС бе да го залови и да го съди", каза Ален Жупе.

Въпреки това гибелта на полковника "не е повод да леем сълзи", изтъкна първият дипломат на Франция. "Знаете какво бе миналото му, как подкрепяше многобройни терористични акции", добави той.

Ален Жупе подчерта, че на Кадафи неведнъж бе предлагано "да сложи край на насилието", включително по време на обсадата на Сирт. "ПНС постави на последните му привърженици условия, при които да се предадат. Те обаче упорито продължиха да водят битка, която не би могла да приключи благоприятно за тях. Всъщност това е краят", заключи френският външен министър.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати