28 Март 2024 г. Четвъртък

10 мита за рака на гърдата

2011-10-20 18:50:27

 

 

+ научни доказателства, които наистина ги оборват.


Ракът на гърдата е един от най-големите страхове за жените. Трудно ще се намери такава, която няма позната, боледува от него или дори починала. Психиката трудно приема, че гърдите, които отхранват децата ни, могат да причинят заболяване, обезобразяване и дори смърт. Подобни чувства допринасят нерядко да се вярва на погрешна информация, която може да подсили страха. По-долу сме се опитали да посочим най-често срещаните митове за рака на гърдата и фактите, които ги развенчават:

Мит №1: Самостоятелното проверяване на гърдите е най-сигурният начин да се забележи ракът на гърдата

Висококачествената мамограма, наблюдавана от опитен радиолог е всъщност най-надеждният начин да се открие ракът на гърдата. Като за начало, мамограмата е в състояние да долови развитието на рака още преди жената да усети наличието на бучка. И тъй като все повече жени си правят мамограми – през последните 2 години 2/3 от жените над 40-годишна възраст са се подлагали на това изследване – повечето случаи са диагностицирани в ранните стадии на заболяването.

Лекарят може да препоръча да се направи и ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), ако:
- тъканта на гърдите е особено плътна;
- жената е имала фиброкистозно заболяване или импланти, които могат да възпрепятстват правилната интерпретация на мамограмата;
- мамограмата разкрива подозрителна област.

Безсмислени ли са тогава самостоятелните проверки на гърдите? Ни най-малко! Статистиката показва, че именно така се откриват около 25% от случаите на рак на гърдата, при мамографията този процент е около 35, а при комбинацията между двете се покачва до 40. Така че рутинната самостоятелна проверка на гърдите си остава важна.

Мит №2: Ако в семейната ви история има случаи на рак на гърдата, вероятно и вие ще развиете заболяването

Въпреки, че семейната история наистина е фактор, рискът да наследите заболяването е всъщност относително. В действителност около 80-90% от жените, които развиват рак на гърдата, са първите в семействата им, на които се случва това. Приблизително 10-15% от случаите на рак на гърдата може да са генетични, като 1/3 от тях се дължат на наследени генни мутации, наречени BRCA1 (ген 1 на рака на гърдата) и BRCA2 (ген 2 на рака на гърдата).

Тези мутации най-често се срещат в определени етнически и географски групи, включително източноевропейските евреи, скандинавците, холандците и исландците. Ако някой от вашите роднини, и по-специално майка ви или сестра ви, е развила рак на гърдата преди да навърши 50 г., е по-вероятно да имате някои от тези гени, но това още не значи, че ще се разболеете. Жените с генетични изменения са склонни да развиват рак на гърдата преди 50-годишна възраст. Препоръчително е те да започнат да си правят мамограми и при нужда ЯМР на възраст от 30 години. Жените без висок риск трябва да започнат на 40-годишна възраст.

Мит №3: Противозачатъчните таблетки причиняват рак на гърдата

Изследванията не са установили връзка между противозачатъчните хапчета и ракът на гърдата. Все пак някои от резултатите са противоречиви. Преобладава обяснението, че в по-ранните изследвания са били използвани таблетки с по-висока концентрация на хормони (естроген и синтетичен прогестин), отколкото обикновено се предписват сега. Други проучвания, но недостатъчни, предполагат, че продължителното приемане на таблетки наистина може да се асоциира с повишен риск. Един анализ на многократни изследвания открил, че след 120 месеца приемане на противозачатъчни, вероятността да се развие заболяването е минимално по-висока отколкото у жени, които не приемат такива таблетки. 10 години след като бъде спрян приема на контрацептивните хапчета, рискът за развитие на рак на гърдата се възвръща до нормалните нива.

Най-новото и мащабно изследване, чиито резултати са публикувани през 2007 г., също не открива повишен риск за развитие на заболяването при прием на контрацептивни таблетки. Но жените с фамилна история на болестта, свързваща се с гените BRCA, следва да се консултират с  лекарите си дали тези лекарства биха повишили риска при тях.

Мит №4: Мазните храни предизвикват рак на гърдата

Учените все още не са открили връзка между ракът на гърдата и консумирането на храни с високо съдържание на мазнини, въпреки че няколко изследвания предполагат известна зависимост. Например при жени, навлезли в менопаузата, е открит слабо повишен риск от рак на гърдата сред тези, чиито хранителен режим е съдържал най-богати на мазнини продукти. Интересно е, че видът мазнини изглежда няма никакво значение. Резултатите ясно свързват ракът на гърдата само с прекомерното напълняване след менопаузата.

Мит №5: много плодове и зеленчуци в диетата ще помогнат да се предпазите от повторна поява на рак на гърдата

Ограничени откъм възможности изследвания предполагат, че консумирането на много плодове и зеленчуци може да осигури известна защита от развиване на рак на гърдата. Но по-важният въпрос си остава дали плодовете и зеленчуците могат да намалят риска от повторно развитие на заболяването у тези, които вече са го преборили веднъж.

Друго изследване, изучило хранителните режими на жени, които успешно са се излекували от рака на гърдата, показва, че след 7-годишен период на наблюдения ракът се повторил с еднаква честота и при тези, които са увеличили консумацията на плодове и зеленчуци, и при онези, които не са променили своята диета.

Все пак редица изследвания са единодушни, че антиоксидантите, съдържащи се в плодовете и зеленчуците, като цяло понижават риска от развитието на много хронични заболявания, в това число и някои видове рак. Така че порция от природните продукти всеки ден няма да навреди, а може само да ви помогне.

Мит №6: Ако не съм наследила гена на рака на гърдата, няма да се разболея

Приблизително 5-10% от случаите на рак на гърдата са в следствие на генни мутации. BRCA1 и BRCA2 са най-често срещаните, които се асоциират с този вид рак, но има поне още 6 други, които са възможни. Жените с изменения в тези гени гени са подложени на по-висок риск от развитие на рак на гърдата или яйчниците. Наличието на която и да е от тези мутации представлява 40 до 80% вероятност да се развие рак на гърдата.

Как тогава да определим вероятността дали самите ние имаме генетични изменения? На първо място, жените с такива генни мутации често развиват рак на гърдата преди да са навършили 50. Но с възрастта се покачва и риска. Така че, ако сте на над 50 години и нямате рак на гърдата, шансовете да имате генетични мутации са по-ниски (но не и нулеви!). 

Освен това, ако сте носител на гена, вероятно в семейството ви ще има вече случай на рак на гърдата у член под 50-годишна възраст - майка, сестра, или случай на рак на яйчниците на каквато и да е възраст. Ако жена от вашето семейство е имала и двата вида рак – и на гърдата, и на яйчниците, или е имала рак и в двете гърди, е по-вероятно да имате наследствено изменение на гените в семейството си. Спадате към групата с висок риск и ако сте евреи, особено с източноевропейски произход. Случай на рак на гърдата у мъж в семейството също е предпоставка да се смята, че имате генетични изменения.

И все пак, рискът да имате генетични изменения е доста нисък, дори във високорисковите групи. Например от жените, които са развили рак на гърдата преди да са навършили 45 години и в семейната им история има случаи на рак на гърдата, само 7,2% са били под въздействието на BRCA1-мутацията. С други думи, при такива жени все пак имат над 90% вероятност да нямат генетично изменение.

Ако искате да се изследвате за наличието на генни изменения, консултирайте със своя лекар, който може да ви препрати към съответния специалист. Изследването е обикновен кръвен тест и стандартно резултатите излизат до няколко седмици. Те трябва да бъдат разчететни задължително от специалист.

Мит №7: Профилактичната мастектомия гарантира, че няма да развия рак на гърдата

Профилактичната или превантивната мастектомия е процедура, предлагана на жените от високо рисковите групи, за да се намали риска от рак на гърдата. Хирурзите отстраняват едната или и двете гърди и изследват тъканта, за да изключат рака. У носителите на BRCA1 или BRCA2 изменения, рискът от възникване на рак на гърдата може да е от 40 до 80%. 

 


Ако вие и вашият лекар решите да пристъпите към профилактична мастектомия, това може да понижи риска с 90%. Но дори и най-внимателния хирург може да пропусне останала гръдна тъкан. При тази хирургична интервенция тъканта се изтегля по посока на врата, под мишниците и към стената на гръдния кош. Никой не може да гарантира, че цялата гръдна тъкан е премахната, а всяка останала носи риск от възникване на рак. Дори да си направите мастектомия, лекарят ви следва да продължи да ви наблюдава, за да се увери, че все пак няма да развиете рак на гърдата или за да го улови в ранен стадий.

Мит №8: Една на всеки осем жени развива рак на гърдата

Тази подвеждаща статистика, за съжаление, е често цитирана. Показателите за “една от всеки осем” е натрупващия се риск при 85 години продължителност на живота. Това не означава, че една на всеки осем жени има или ще има рак на гърдата. Само ако всички жени живееха до 85-годишна възраст, една на осем щеше да развива рак на гърдата. Тъй като следната продължителност на живота на жените е по-малко от 85 години обаче, рискът да развиете рак на гърдата през живота си е 8% (т.е. около 1 на 12 жени). Смъртният риск от рак на гърдата по-нисък в сравнение с други видове рак - 3.6%.

Разпространеността и смъртността от рак на гърдата варира много според етническата група. Например сред най-висока е разпространеността сред европеидната расо, но по-смъртоносен се оказва той за афроамериканките. 

Мит №9: Травма на гърдите може да причини рак

Гърдите са обект на много видове травми, но няма доказателство, че която и да е от тях причинява рак на гърдата. Като основна причина за това погрешно схващане учените посочват поредица от статии, излезли през 1995 г. и говорещи за това, че сутиените  сутиените потискат лимфната система (естествена дренажна система по клетките и органите на тялото) и така причиняват натрупването на токсини в областта на гърдите. Токсините правели гърдите уязвими за определени заболявания, включително рака. Медицинските експерти са отхвърлили тази теория!

Друг мит е, че нараняване или травма (включително и силно стискане!) на гърдата може да причини рак. Нараняването може наистина да причини физически промени, но ракът не е една от тях. Натъртванията и доброкачествените бучки са често срещани. Възстановяването от всяко нараняване може да остави и белег, който да се усеща като бучка и понякога на мамограмата да изглежда като рак. Но по-нататъшни изследвания или биопсия отхвърлят объркването.

Мит №10: Не трябва да си правя мамограма, защото тя може да причини рак на гърдата

Някои изследователи и пациентки са загрижени от това, че излагането на радиация, необходимо за мамограмата, може да увеличи риска от рак на гърдата. Тези опасения са на базата на информацията за 1 допълнителен случай на рак на гърдата на всеки 10 хиляди мамографски процедури. Изследванията наистина показват, че гръдната тъкан е по-чувствителна към ефектите на радиацията, най-вече при по-младите жени. Но повечето онколози смятат мамограмите за безопасна процедура с преимущества, които далеч надвишават недостатъците.

Мамограмите използват изключително ниски дози радиация. Въпреки че те са по-високи от тези за стандартна рентгенова снимка на гръдния кош например, спадат към установените нива на безопасност. Нито едно изследване не свързва на 100% мамограмите и рака на гърдата. Затова пък има изобилие от доказателства, че мамограмите спасяват живот чрез ранно разкриване на заболяването.

Най-големият рисков фактор за развитие на рак на гърдата е просто това да си жена (въпреки че и малък процент мъже заболяват). За щастие, с по-внимателни процедури за ранно откриване, ракът на гърдата доста рядко има фатален край.(а)
източник: zdrave.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати