29 Март 2024 г. Петък

Задава ли се зима на недоволството?

2011-10-20 15:44:37
С глобализирането на движението "Окупирай Уолстрийт" и продължаващите вълнения в Близкия изток изглежда все по-вероятно да станем свидетели на зима на недоволството, пише Reuters.

Из кулоарите в Уайтхол, във Вашингтон, в аналитичните центрове и дори в инвестиционните банки се носи мрачна мълва, според която тазгодишните събития, които се случиха до момента, могат да са само началото, пише Ройтерс.

Някои се опасяват, че светът е изправен пред систематично нарастване на гнева, протестите и на политическата нестабилност, което може да продължи с години, а дори и с десетилетия.

В много страни младото поколение, обвързано чрез социални медии, губи вяра в традиционните структури като правителство и бизнес, смятайки, че е предадено и че са му отнети възможностите за развитие.

В развитите страни мнозина от средната класа се опасяват, че благоденствието им е изчезнало, настоявайки някой да понесе отговорността, а световният елит да намери начин отново да се постигне икономически растеж.

"Това може дълго да ни съпътства", каза Джак Голдстоун, преподавател по обществени политики в университета "Джордж Мейсън" във Вашингтон и експерт по демографските въпроси.

"Имаме поколение, на което му писна богати западни страни или богати хора от Запада да му казват какво да прави. В Египет свалиха едно управление, но може да не харесат и това, което ще го замени и след това да свалят и него от власт. Ще бъдат
трудни времена."

В западните страни отначало кризата доведе до по-малко улични протести, отколкото се очакваше. Но сега изглежда, че те се увеличават. Гърция, Испания, Италия и Великобритания - всички те преживяха едни от най-тежките вълнения от десетилетия
насам.

Протестите в САЩ срещу световната финансова система, които започнаха в нюйоркски парк в средата на септември, се разпространиха в десетки други страни, като стотици, понякога десетки хиляди хора излязоха по улиците.

Много от тях бяха мирни, но в Рим бяха подпалени автомобили и полицията водеше битки из града с активисти на "Черния блок".

В Лондон и няколко други града протестиращите в палаткови лагери продължиха да стоят и не се разотидоха.

"Дори и малък начален брой протестиращи може да вдъхнови още много хора да дойдат и да се присъединят към тях", каза Тим Харди, основател на ляв блог и редовен участник в лондонските протести. "Ако успеят да организират базов лагер, очаквам, че броят им ще се увеличи."

Миналия петък клонът на американската банка "Голдман Сакс" в Милано беше нападнат от разгневена тълпа. В по-голямата си част протестите бяха мирни, но вероятно ще доведат до политически натиск върху финансовата индустрия.

Политиците вече говорят за по-строги регулации и целево покачване на данъците, а медийното внимание все повече се измества към операциите в местата по света, известни като данъчен рай и към потайните банки.

"Думата е отговорност", каза Хаят Алви, който чете лекции за близкоизточната и националната сигурност във Военноморския колеж в САЩ.

"Това е сезонът на търсенето на отговорност и на исканията за прилагане на върховенството на закона, особено към управляващите политически елити, а и към икономическите."

Размириците от август във Великобритания показаха, че последвалите кризата вълнения не е задължително да бъдат политически, когато буйни младежи от крайните градски квартали използваха социалните мрежи, за да координират грабежи и палежи.

С оглед на промените, които се осъществяват в голяма част от света, някои очакват да се увеличи и този вид нихилистично насилие.

С края на лятната жега в Близкия изток, изглежда, регионът се готви за нови проблеми.

Протестиращите в Египет, които свалиха Хосни Мубарак през февруари, все повече се оплакват, че управляващите военни ще манипулират изборите и че не са извършени никакви истински промени. Миналата седмица се разиграха най-тежките сблъсъци от
падането на Мубарак насам, основно между военните и християните копти.

Мнозина в Тунис, първата страна от региона, която свали от власт лидера си, имат подобни оплаквания.

Конфликтът и сблъсъците в Сирия изглежда се влошават, съдейки по спорадичните сведения за дезертиращи войници и други, които грабват оръжието срещу Башар Асад. Анализаторите съзират опасност от нови протести и в Саудитска Арабия, Бахрейн и други страни в следващите месеци.

Множество други дисидентски движения демонстрират все по-голяма увереност. В Израел, Индия, Чили, Китай и другаде протестиращите по интернет или по улиците често пъти успяваха да извоюват отстъпки.

Някои смятат, че сегашният гняв срещу автократичните режими, банкерите и елитите е симптом на фундаментални промени в структурата на населението по света.

В Близкия изток и Северна Африка един от двигателите на протестите беше значителна част от представителите на младото население, борещи се да си намерят работа. Към тази образована, споделяща западните ценности група, използваща възможностите на социалните мрежи, за да координира протестите си, бързо се
присъединиха и представители на още социални прослойки, разгневени от повишаването на цените на храната.

В западните държави има напрежение, което е породено от застаряването на населението, което води до увеличаване на разходите от страна на правителствата, намаляване на растежа и блокирането на достъпа до работни места за младите хора.

В най-лошия случай експертите предупреждават, че това може да доведе до проблеми, които да продължат с десетилетия.

"Именно тези демографски проблеми са двигателят на голяма част от това, на което сме свидетели", каза Голдстоун от университета "Мейсън".

"Това прави политиката много непредсказуема. Може да се стигне до парализиране на обществото, но можем да станем свидетели и на драматични залитания към ляво или дясно. Можем да станем свидетели на различни идеологии като през 30-те г. Все още сме в началото на случващото се."
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати