28 Март 2024 г. Четвъртък

Борисов затяга хватката след изборите

2011-10-20 08:47:39

Българският премиер Бойко Борисов ще затегне хватката си над властта в най-бедната страна в ЕС след президентските и местните избори в неделя след кампания, белязана от протести и насилие. Това пише в свой материал за България агенция Ройтерс.

Резултатите най-вероятно ще покажат, че популярността на партията на Борисов – ГЕРБ, е спаднала, откакто пое властта през 2009 г., тъй като  в предизборната кампания беше подчертано колко е трудно на управляващите да се справят с безработицата, корупцията и крехкото положение на етническите малцинства. 

Протестите срещу ромите и корупцията разтърсиха българските градове миналия месец, а избухнала бомба под колата на известен журналист миналата седмица съвпадна с визитата на председателя на ЕК Жозе Барозу в София. 

Това обаче едва ли ще има значително влияние върху крайния изход и според социологическите проучвания кандидатът на Борисов – Росен Плевнелиев, е фаворит за спечелване на президентския вот.

Недоволството от ГЕРБ обаче не се е трансформирало в подкрепа за националистическата партия "Атака", която беше втора политическа сила в президентската надпревара през 2006 г., но сега вехне само с 4% в изследванията.

„ГЕРБ реши да използва силата на Плевнелиев, за да спечели контрола над президентската институция“, коментира Иван Котев, анализатор в консултантската компания "Candole". “Като цяло ГЕРБ тихичко получава пълното надмощие върху цялата политическа система“, допълва той.

Борисов впечатли много българи със самоуверения си безцеремонен стил и стремеж за действие и близо 40% гласуваха за него през 2009 г. Той обеща реформи и да смачка организираната престъпност и ширещата се корупция. Неговата дясноцентристка партия ГЕРБ все още оглавява класациите, въпреки че не изпълни много от поетите обещания, и тези избори ще са всъщност референдум за представянето на Борисов.

Резултатите ще покажат също дали социалистите, които са в опозиция, ще стъпят отново на крака след поражението през 2009 г.

Победа за Плевнелиев, който е много по-популярен от Борисов благодарение на плановете за строителство на пътища в предишната си роля като министър, ще лиши социалистите от високопоставена позиция, тъй като президентът Първанов, който сега предава поста, е социалист.

Победа на Плевнелиев ще даде на Борисов и увереността да прокара още реформи, с които България да настигне останалите от ЕС. Но анализатори смятат, че той няма да предприема резки движения, ще избягва да отблъсква от себе си твърде много избиратели и ще се опита да се задържи във властта макар и с намаляла подкрепа на парламентарните избори през 2013 г.

Той може да бъде подпомогнат от икономическо възстановяване, макар че очакваният ръст е под 3%, което е твърде малко, за да стопи разликата със Западна Европа и дори с бившите комунистически държави като Полша и Чехия.

Ако никой от кандидатите не получи повече от 50% от гласовете в неделя, ще има балотаж между първите двама – вероятно Плевнелиев и бившия външен министър Ивайло Калфин, издигнат от социалистите. Бившият еврокомисар Меглена Кунева, която е независим кандидат и се очаква да получи подкрепа от избиратели, разочаровани от политическата система, засега остава на трето място.

Тиктакащи бомби със закъснител 

Основното постижение на Борисов е широкомащабна програма за подобряване на разбитите пътища в страната и железопътните връзки –Градим България“.

Строителните дейности обаче не успяха да ускорят икономическото възстановяване, а забавянето на реформите в неефективните държавни услуги като здравеопазването и публичната администрация ще ограничи потенциалния растеж през идващите години.

Друг потенциален проблем е задлъжнялата Гърция, чиито банки контролират почти 30% от българската банкова система.

„Има много наболели нерешени проблеми, които ще започнат да избухват като бомби“, твърди Боряна Димитрова от социологическа агенция „Алфа Рисърч“.

Анализатори се съмняват, че Борисов ще предприеме обещаните радикални реформи дори ако ГЕРБ спечели изборите с голяма подкрепа, а вместо това ще се фокусира върху поддържането на строга фискална дисциплина – която му печели много похвали в чужбина, но прави малко за подобряването на живота на българите, чиято средна месечна заплата е 350 евро.

„Най-вероятно ГЕРБ ще продължи с политиката, която води до момента, опитвайки се да запази бюджета и държавата в режим на оцеляване в период на икономическа криза“, смята Марчела Абрашева от „Галъп Интернешънъл“.

Подобна политика едва ли ще помогне на България да се отърве от етикета „най-бедната в ЕС“, но освен ако няма драстична промяна към по-лошо, подходът на Борисов може да го направи първият лидер, който ще спечели втори последователен мандат от падането на комунизма през 1989 г., завършва Ройтерс. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати