Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Дек 13
Начало arrow България arrow България слезе с 2 позиции в класацията Doing Business

България слезе с 2 позиции в класацията Doing Business

  Print E-mail
2011-10-20 07:39:46
източник: dnevnik.bg

България слезе с две позиции в новото издание на годишната класацияDoing Business на Световната банка, публикуван днес. Сред анализираните 183 държави страната заема 59-о място, докато в предишния доклад беше на 57-а позиция.

Авторите изрично подчертават, че изкачването или слизането в класацията може да не е резултато т някакви вътрешни процеси, а да отразява подобряване или влошаване на положението в други държави.

Като цяло най-голямо подобрение има Мароко (изкачване с цели 21 места до номер 94) и това е демонстрация за вълната от реформи за улесняванена бизнеса в Африка (Сао Томе и Принсипе е нагоре с 11 места, Кабо Верде - с 10) и Източна Европа (Молдова отива напред с 18 места, Македония - 12, Латвия - 10), отбелязва Световната банка.

Периодът, за който е направен анализът, е между юни 2010 и юни 2011г.

В нея за най-добро място е определен Сингапур, следван от Хонконг, Нова Зеландия, САЩ и Дания.

В Топ-10 пробиха Южна Корея (от 15 на 8) и Исландия, които изместиха Швеция и Саудитска Арабия.

По 10-те показателя, по които се подрежда класацията, България е отчела подобрение по 4, влошаване по 5 и по един (достъп до кредитиране) няма промяна.

Влошаването е по показателите Започване на бизнес", "Регистриране на собственост", "Защита на инвеститорите", "Уреждане на несъстоятелност" и "Разрешение за строеж".

По последния показател България е слязла от 125-о на 128-о място в света. За да построиш един склад, са нужни 23 процедури и разрешителни, отнема 120 дни и струва 371% от БВП на глава от населението.

Средното в района (Централна и Източна Европа и бившия СССР) е 71-а позиция от 183 държави като най-бързо това става в Словакия (50 позиция) а най-бавно - в Молдова (164 позиция) Ние сме между Словения (81) и Полша 164).

Забележително е, че в тази категория за България вместо да намаляват, всички показатели се повишават от 2005г насам. Дните от 108 стават 120, разрешителните - от 19 стават 23, а разходите се увеличават от 280.3% от БВП на глава от населението на 317%. В сравнение с района в България няма промяна в процедурите от 2008г. насам, докато в района те системно намаляват до 17.

Справката с докладите от 2008г. насам показва, че в първата година от периода е отчетено, че сдобиването с разрешителни за строеж е няма реформа, няма реформа, няма реформа"

Подобрението на българската позиция в класацията е в категориите "Прилагане на договорите", "Търговия през границите", "Плащане на данъци" и "Свързване с електричество"Това е една от фундаменталните нужди на всеки малък бизнес. В някои държави тази процедура отнема седмици и дори месеци."
В България е относително лесно да се започне бизнес. Страната е на 49-о място в света, изискват се 4 процедури, отнема 18 дни, струва 1.5% от БВП на глава от населението и не се изисква никакъв минимален капитал. Средното за района - 39, ние сме между Унгария (39) и Словакия (76), най-зле в Чехия - 138-а позиция в  световната класация.

Започването на бизнес се  е улеснило значително през последните 7 години. През 2004 са били нужни 11 процедури и 32 дни, днес процедурите са намалели на 4 (средно в района - 6), а дните - на 18, приблизително колкото е и средното в района. В доклада се отчита, че за последната година в България не е извършена някаква реформа, засягаща стартирането на бизнес. Година по-рано бе отбелязано драстичното намаляванена изискването за минимален капитал - от 5000 на 2 лева.

"Във времена на трайно висока безработица и неохбодимост от създаване на работни места правителствата по света продължават да търсят начини за подобряване на регулаторната рамка и климат за бизнеса в страната. Малките и средни предприятия печелят най-много от тези подобрения, а те са ключовите двигатели за създаване на работни места в много части на света", коментира Аугусто Лопес-Карлос, директор на Световната банка за глобални индикатори и анализи.

В доклада се отбелязва, че най-високо класираните държави са сред най-развитите икономики в света и притежават ефективни регулаторни процедури, ефективно правораздаване, защитаващо собствеността и правата на инвеститорите, както и кредитни бюра и регистри за обезпечение, които стимулират финансирането на бизнеса.

За пръв път тази година в доклада се измерват подобренията в полза на бизнеса през последните 6 години. По този показател 94% от включените в него 174 държави са отчели подобряване на регулаторната рамка.

Отчетливо се е подобрило положението с режима за обявяване на несъстоятелност, тъй като 29 държави за въвели реформи в тази посока, а година по-рано технитя брой бе 16.

Повечето от страните в тази група са в Източна Европа и Централна Азия. Световната банка изтъква, че ефективните системи за обявяване на несъстоятелност могат да направят кредитирането по-евтино, да улеснят достъпа до финансиране и да ускорят излизането от рецесия.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ...
  Новини На 30 ноември почитаме паметта на свети апостол Андрей Първозвани. Андрей е ученик на Христос, един от Дванадесетте апостоли, брат на апостол Петър.Разпънат е на кръст в гръцкия град Петра. ...
  Новини На пленум на ВСС Иван Гешев беше повторно избран за главен прокурор с гласа 20 "за" и 4 "против".Заседанието имаше две точки. Едната бе обсъждане на указа на президента, а ...
  Новини "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във "Фейсбук" Мартин Карбовски."Бог да те прости, професоре, за мен беше ...
  Новини В 10 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?