Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Август 23
Начало arrow България arrow България слезе с 2 позиции в класацията Doing Business

България слезе с 2 позиции в класацията Doing Business

  Print E-mail
2011-10-20 07:39:46
източник: dnevnik.bg

България слезе с две позиции в новото издание на годишната класацияDoing Business на Световната банка, публикуван днес. Сред анализираните 183 държави страната заема 59-о място, докато в предишния доклад беше на 57-а позиция.

Авторите изрично подчертават, че изкачването или слизането в класацията може да не е резултато т някакви вътрешни процеси, а да отразява подобряване или влошаване на положението в други държави.

Като цяло най-голямо подобрение има Мароко (изкачване с цели 21 места до номер 94) и това е демонстрация за вълната от реформи за улесняванена бизнеса в Африка (Сао Томе и Принсипе е нагоре с 11 места, Кабо Верде - с 10) и Източна Европа (Молдова отива напред с 18 места, Македония - 12, Латвия - 10), отбелязва Световната банка.

Периодът, за който е направен анализът, е между юни 2010 и юни 2011г.

В нея за най-добро място е определен Сингапур, следван от Хонконг, Нова Зеландия, САЩ и Дания.

В Топ-10 пробиха Южна Корея (от 15 на 8) и Исландия, които изместиха Швеция и Саудитска Арабия.

По 10-те показателя, по които се подрежда класацията, България е отчела подобрение по 4, влошаване по 5 и по един (достъп до кредитиране) няма промяна.

Влошаването е по показателите Започване на бизнес", "Регистриране на собственост", "Защита на инвеститорите", "Уреждане на несъстоятелност" и "Разрешение за строеж".

По последния показател България е слязла от 125-о на 128-о място в света. За да построиш един склад, са нужни 23 процедури и разрешителни, отнема 120 дни и струва 371% от БВП на глава от населението.

Средното в района (Централна и Източна Европа и бившия СССР) е 71-а позиция от 183 държави като най-бързо това става в Словакия (50 позиция) а най-бавно - в Молдова (164 позиция) Ние сме между Словения (81) и Полша 164).

Забележително е, че в тази категория за България вместо да намаляват, всички показатели се повишават от 2005г насам. Дните от 108 стават 120, разрешителните - от 19 стават 23, а разходите се увеличават от 280.3% от БВП на глава от населението на 317%. В сравнение с района в България няма промяна в процедурите от 2008г. насам, докато в района те системно намаляват до 17.

Справката с докладите от 2008г. насам показва, че в първата година от периода е отчетено, че сдобиването с разрешителни за строеж е няма реформа, няма реформа, няма реформа"

Подобрението на българската позиция в класацията е в категориите "Прилагане на договорите", "Търговия през границите", "Плащане на данъци" и "Свързване с електричество"Това е една от фундаменталните нужди на всеки малък бизнес. В някои държави тази процедура отнема седмици и дори месеци."
В България е относително лесно да се започне бизнес. Страната е на 49-о място в света, изискват се 4 процедури, отнема 18 дни, струва 1.5% от БВП на глава от населението и не се изисква никакъв минимален капитал. Средното за района - 39, ние сме между Унгария (39) и Словакия (76), най-зле в Чехия - 138-а позиция в  световната класация.

Започването на бизнес се  е улеснило значително през последните 7 години. През 2004 са били нужни 11 процедури и 32 дни, днес процедурите са намалели на 4 (средно в района - 6), а дните - на 18, приблизително колкото е и средното в района. В доклада се отчита, че за последната година в България не е извършена някаква реформа, засягаща стартирането на бизнес. Година по-рано бе отбелязано драстичното намаляванена изискването за минимален капитал - от 5000 на 2 лева.

"Във времена на трайно висока безработица и неохбодимост от създаване на работни места правителствата по света продължават да търсят начини за подобряване на регулаторната рамка и климат за бизнеса в страната. Малките и средни предприятия печелят най-много от тези подобрения, а те са ключовите двигатели за създаване на работни места в много части на света", коментира Аугусто Лопес-Карлос, директор на Световната банка за глобални индикатори и анализи.

В доклада се отбелязва, че най-високо класираните държави са сред най-развитите икономики в света и притежават ефективни регулаторни процедури, ефективно правораздаване, защитаващо собствеността и правата на инвеститорите, както и кредитни бюра и регистри за обезпечение, които стимулират финансирането на бизнеса.

За пръв път тази година в доклада се измерват подобренията в полза на бизнеса през последните 6 години. По този показател 94% от включените в него 174 държави са отчели подобряване на регулаторната рамка.

Отчетливо се е подобрило положението с режима за обявяване на несъстоятелност, тъй като 29 държави за въвели реформи в тази посока, а година по-рано технитя брой бе 16.

Повечето от страните в тази група са в Източна Европа и Централна Азия. Световната банка изтъква, че ефективните системи за обявяване на несъстоятелност могат да направят кредитирането по-евтино, да улеснят достъпа до финансиране и да ускорят излизането от рецесия.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  Новини "Точно нашето поколение седеше и гледаше как се налива бетон по плажа, как престъпниците облякоха костюми, купиха си медии и сега дават интервюта в тях. При цялата ...
  Новини България празнува 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.Светският празник за Св. Св. Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, ...
  Новини Общо 591 села в страната са без население или  в тях са останали да живеят до 9 души. Това означава, че малко над 10% от селата ще изчезнат съвсем скоро, защото са обезлюдени. - - В края на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?