19 Април 2024 г. Петък

Нищо не е предрешено

2011-10-19 16:32:13

Резултатът от президентските избори в никакъв случай не е предрешен и са възможни всякакви пренареждания. Това твърди директорът на социологическа агенция „Медиана“ Кольо Колев. 

Дистанцията между първите трима претенденти за „Дондуков“ 2 – Росен Плевнелиев, Ивайло Калфин и Меглена Кунева, се скъсява до около 6%. 

Ако изборите бяха днес, за кандидата на ГЕРБ ще гласуват 29,8% от избирателите, Калфин получава 23,2%, а Кунева – 17,1 на сто, сочи национално изследване на „Медиана“, проведено в страната в периода 13-17 октомври сред 1007 души. 

Следват лидерът на Атака Волен Сидеров с 4,9%, синият претендент Румен Христов с 2,5% и кандидата на РЗС Атанас Семов с 1%.

Седмица преди изборите общо около 38% от българите продължават да се колебаят за кого да гласуват.  

Има и огромно количество „скрити избиратели“, които не желаят да участват в социологическите изследвания, което прави изненадите още по-вероятни. 

Отделно една четвърт от онези, които са се съгласили да бъдат интервюирани, се страхуват, че свободната им политическа изява може да им навлече неприятности, коментира Кольо Колев.  По думите му такъв страх у хората не е имало от преди 20 години. Той е изявен най-силно в малките населени места в страната. 

Все пак социологът не очаква драматично преобръщане на вота. Изненадите ще са по-скоро в чувствителното снижаване на разликата между първите трима, смята той.

За последния месец и тримата кандидати с най-високи резултати увеличават подкрепата си, сочат резултатите от изследването. Най-много е дръпнала Меглена Кунева, която е натрупала допълнителни 3% в сравнение със средата на септември. След нея се нарежда левият кандидат Калфин, който е спечелил 1,3%, а при Плевнелиев ръстът е незначителен – 0,7%. 

Кандидатът на управляващите е чиста партийна кандидатура – той почти не лови гласове извън симпатизантите на ГЕРБ. За сметка на това обаче ГЕРБ-избирателите са твърдо консолидирани около неговата кандидатура. 

Ивайло Калфин частично успява да разчупи рамката на чисто партийната кандидатура и привлича гласове „отвън“. Меглена Кунева пък е „меката“ алтернатива на всички останали, но проблемът при нея е, че това са традиционно несигурни избиратели. 

„Битката, която предстои, няма да е римейк на изборите от 2009 г., когато противопоставянето беше основно „ГЕРБ срещу БСП“ и „ГЕРБ срещу тройната коалиция“. Сега наблюдаваме протестен вот на базата на оценката на икономическата ситуация в страната и личното материално положение“, обясни Кольо Колев. 

Според него по-меката форма на протестен вот се насочва към Кунева, а по-острата – към Калфин. Така например 81% от избирателите на Калфин и 68% от тези на Кунева твърдят, че в последната една година живеят трудно или едва свързват двата края. Половината от подкрепящите Плевнелиев пък казват, че живеят много добре. 

Бившият вокалист на "Хиподил" Светльо Витков пък обира младежкия протестен вот. Той стои учудващо добре в проучването с подкрепа от 0,7 на сто.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати