26 Април 2024 г. Петък

Гордея се, че съм седесар!

2011-10-19 14:45:48

За бъдещето на Синята коалиция, за обединението вдясно, за различията му с Първанов и как се справи като актьор, синият кандидат-президент Румен Христов в интервю пред Dnes.bg

Социолозите за момента не ви включват в сметките за балотажа. Имате ли скрит коз, с който ще ги опровергаете?

Козът е явен и това са десните избиратели. Те трябва да решат дали да гласуват за представителя на автентичната десница, или не. Тук не става дума за моята скромна личност, а за това дали избираме президент демократ, или допускаме да бъде избран псевдодемократ. Социолозите предрешиха избора и това бе нечестно спрямо българския избирател, защото с недопускането ми на дебати бяха неглижирани десните избиратели, а те не са втора ръка хора. 

Представителят на старата десница, тази, която изведе България от тежката икономическа и политическа криза, и благодарение на компетентното управление зададе правилния път към НАТО и ЕС, не бе допуснат до тези дебати. 

Ще напомня, че Петър Стоянов участва в дебатите, независимо че бе действащ държавен глава, а днес кандидатите бягат от такъв. И понеже ми се задава въпросът защо партиите членки на ЕНП имат двама кандидати, ще отговоря – защото по най-важните теми, които касаят развитието на България и българските граждани, ние се различаваме от ГЕРБ. Това трябваше да бъде чуто от избирателите и те сами да преценят кой защитава техните десни идеи и демокрацията в България.

Как се чувствате – като обединител или разделител на дясното пространство? Разочаровахте ли синия избирател, като „елиминирахте“ ДСБ на Иван Костов за президентския вот?

След като няма друга дясна кандидатура, след като получавам подкрепа от всички десни формации, произлезли от СДС и онези от онова ОДС, които постигнаха победа, избирайки г-н Петър Стоянов за президент и най-стабилното мнозинство за целия преход от 137 народни представители, аз смятам, че е постигнато обединение вдясно.

Никой никого не е „елиминирал“, а е търсена по-широка подкрепа. Бих желал да напомня отново, че аз минах през вътрешна номинация в рамките на НИС, гласуване в Националния съвет на СДС, където получих 46 гласа срещу 25 за госпожа Нейнски, както и на предварителните отворени избори, на които гласуваха близо 80 000 наши симпатизанти. Там спечелих в надпревара с представителя на ДСБ г-н Малинов с разлика от около 9000 гласа. В този смисъл смятам, че търсенето на по-широка подкрепа бе логична.

Как виждате бъдещото на Синята коалиция след изборите? Повечето прогнози са, че тя ще се разпадне. 

Синята коалиция е парламентарен съюз, който работи успешно. Не очаквам той да се разпадне.

Ако станете президент, как бихте работили с правителството на Борисов, което често сините остро критикуват по различни теми?

Активно и непреднамерено, но когато действията му не са в интерес на България и българските граждани, ще го критикувам. Не очаквайте да си говорим през медиите. Всички, които ме познават, знаят, че аз съм диалогичен човек и ще продължа да бъда такъв и занапред.

Посочват ви като скрития кандидат на Ахмед Доган. Каква ви е договорката с него?

Това го слушам от три години. Ако някой има доказателства, да ги извади. Участвах в надпреварата за председател на СДС и това бе основният коз срещу мен. Участвах в предварителните избори и това бе основният коз срещу мен, а сега и за самата президентска надпревара това отново е основният коз срещу мен. Добре е, ако някой има доказателства, а не предположения, да ги сложи на масата.

Смятате ли, че ДПС ще реши изборите на втори тур?

Вероятно да. Техните гласове са били важни във всички президентски избори, ще бъдат от значение и на втория тур.

С какво ще сте по-различен от президента Георги Първанов? 

Аз и сега съм по-различен, защото съм представител на хората, които поискаха промяна през 1989 година, благодарение на която днес сме член на НАТО и ЕС.

Повече от 20 години съм член на СДС и се гордея, че съм седесар. Не съм членувал в БКП/БСП и не съм бил агент на Държавна сигурност. 

Няма да постигам задкулисни договорки по важни проекти, касаещи българския народ за десетилетия напред. Няма да редя правителства тайно. Няма да бъда в услуга на други интереси освен тези на България и българския народ.

С какво превъзхождате останалите кандидати и кои са слабите ви страни?

Имам сериозен опит, натрупан като зам.-министър и министър. Имам сериозен опит, придобит като съветник на д-р Желев и главен секретар на г-н Петър Стоянов. Имам огромен опит при решаване на кризи. Спомнете си Виденовата зима и тежката зърнена криза. Аз като министър на земеделието я реших и не оставих хората без хляб. 

Спомнете си тежките януарски събития през 1997 година. Хората бяха на улиците, обстановката бе напрегната до краен предел, а току-що встъпилият в длъжност държавен глава и екипът му, който оглавявах аз, трябваше да решават политическата криза. Тя бе преодоляна мирно, без кръвопролития и мандатът за съставяне на правителство бе върнат от БСП. 

Спомнете си войната в Сърбия, когато президентът Петър Стоянов заедно с екипа си трябваше да взема важни решения, които, от една страна, трябваше да бъдат удовлетворяващи бъдещия ни стратегически партньор НАТО, а, от друга, да запазим добросъседските отношения със сръбския народ, защото войната свършва, но ние си оставаме съседи вовеки веков. 

Само да спомена, че по това време лидерът на социалистите Георги Първанов организираше антинатовски митинги. 

В политиката съм от доста години и всички ме познават като предвидим и умерен човек, а това е много важно за един държавник. Имам прекрасно семейство. Смятам, че съм добър съпруг, баща и син. Постигнал съм всичко сам, но и с категоричната подкрепа на семейството и СДС. 

Нямам политически и икономически зависимости и ще вземам решенията си сам, без какъвто и да е натиск. Вероятно не съм безгрешен, но ми е трудно да посоча сам слабите си страни. Аз съм силен характер и волеви последовател и целеустремен, но същевременно и търпелив и умея да чакам толкова, колкото е необходимо за постигането на важна цел.

Какво искате да промените в България, както призовавате в предизборния ви слоган?

На първо място живота на българските граждани. Ще работя неуморно те да живеят по-богато, по-спокойно и по-достойно. За мен справянето с бедността, с битовата престъпност, с необразоваността и справедливото отношение към всеки български гражданин ще бъдат приоритети.

Записахте предизборен клип с Нора и Спенс. Трудно ли ви беше в ролята на актьор?

Да си призная, аз бях настроен за песен, изпълнена от Валди Тотев и с текст на Сашо Петров, защото може би носталгията при мен е много по-силна, отколкото при младите ми колеги в СДС. Песента и клипът обаче станаха страхотни и аз много ги харесвам. Мисля, че се справих нелошо, но не ми беше и лесно.

Ако загубите изборите, кой предпочитате да е следващият президент на България?

Президент, който ще отстоява категорично интересите на България и българските граждани и у нас, и в чужбина. Президент, който, когато се налага, ще казва и НЕ на важни международни форуми и двустранни преговори, ако това е в интерес на България. Президент, който достойно ще представлява родината си, защото България и българите заслужават да бъдат достойни членове на ЕС и света. Ако не стигна до балотажа, Националният съвет на СДС ще вземе решение кого ще подкрепим на втория тур. Това е практиката в моята партия.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати