18 Април 2024 г. Четвъртък

Годишно 600 лекари напускат България

2011-10-19 06:21:09

По данни на Българския лекарски съюз (БЛС) около 600 лекари годишно напускат страната - колкото приблизително се дипломират годишно във всички медицински университети в страната, обяви председателят на съсловната организация.

Медицинските сестри, които са напуснали България са не по-малко от 2-3 хиляди, отбеляза председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Според него основен проблем на лекарското съсловие е недостатъчното финансиране.

"Няма държава в Европа с по-нисък дял от брутния вътрешен продукт и с по-нисък обществен ресурс за здравеопазване. Оттук следват и най-ниските в Европа възнаграждения на медицинския персонал", каза д-р Райчинов по повод днешния професионален празник на българския лекар.

Друг проблем в системата на здравеопазването е липсата на достатъчно добри условия за работа и невъзможност на лекарите да се обучават и да поддържат квалификацията си.

"Има правило в Европа - лекар не може да получава по-малко от три пъти от средната работна заплата за страната. В България разликата между най-ниското и най-високото възнаграждение е огромна и това трябва да намери своето решение, така че границите да се доближат", смята председателят на БЛС.

"Важното е лекарят да си изкарва парите честно и почтено, с плащане на данъци и да може да работи спокойно", заяви д-р Райчинов.

По думите му в системата на здравеопазването трябва да се решат достъпът и качеството на спешната и неотложната помощ, както и да се мотивират кадрите.

"Трябва да се направи и електронната здравна карта на всеки пациент, за да се разбере кои и колко са
здравноосигурените в България и ако не са осигурени, защо не са, посочи той. Следващата стъпка е надграждане на системата с инвестиции и преценка на реалните нужди от лечебни заведения, лекари, сестри", каза д-р Райчинов пред БТА.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати