23 Април 2024 г. Вторник

Пришълци ще решат кой ще управлява малките общини

2011-10-19 06:06:46
Пришълци ще избират кой ще управлява в малките общини. Техните гласове може да са решаващи не само за кметове, но и за общински съветници. Този извод може да се направи от справка за гражданите, пожелали да гласуват на местните избори на 23 октомври по настоящ адрес.

Оказа се, че мерките срещу вътрешния изборен туризъм - въвеждането на изискване за уседналост и на по-строги правила за пререгистрация, не са сработили.

Общият брой на подадените заявления за гласуване на местните избори по настоящ адрес е 94 507, съобщиха за "Дневник" от Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО).

В национален мащаб при очакваните между 6.5 и 7 млн. избиратели в списъците броят им изглежда незначителен. Концентрацията на над 1000 желаещи да гласуват обаче в неголеми общини, но определяни като апетитни и със сериозни икономически интереси, може да е решаваща за изборна победа.

Според справка на ГРАО, изготвена по искане на Института за развитие на публичната среда, от 31 януари до 22 юни в страната по настоящ адрес са се регистрирали общо 155 404 души. Сметките показват, че близо две трети от тях са се превърнали в изборни туристи въпреки прогнозите от края на август на основния автор на изборния кодекс Искра Фидосова (ГЕРБ), че ще има едва няколкостотин души – 200, 300 или 500, които да са променили адресната си регистрация с изборна цел, и това няма да е решаващо за резултатите.

В Несебър, където и през 2007 г. имаше данни за вот на "външни" хора - предимно строителни работници, 1308 души са заявили желание да гласуват по настоящ адрес. Проверка на резултатите от 2007 г. показва, че 1100 гласа са били достатъчни за трима общински съветници в 21-членния съвет. Малко над 1000 гласа пък е била разликата между първия и втория кандидат, които отиват на балотаж.

На втория тур Николай Димитров печели с преднина от 3700 гласа. Според данните от преброяването на НСИ през февруари т.г. жителите на общината са 22 348 души, от които над 3400 са деца под 15-годишна възраст.

Сега кандидатите за кмет на община Несебър са 10 - сегашният кмет, явяващ се като независим, подкрепен от БСП, Атанас Терзиев от ГЕРБ (общински съветник избран през 2007 г. от листата на бизнес партията ДЕЛА), Николай Трифонов от коалиция "Заедно за община Несебър"...

В Созопол, където по данните на НСИ жителите са 12 610, желание да гласуват по настоящия си адрес са заявили 1172 души - достатъчни за поне двама съветници. През 2007 г. кметът Панайот Рейзи, който сега е издигнат от ГЕРБ, печели с преднина от по-малко от 200 гласа.

Справка за регистрираните по настоящ адрес в края на миналата година беше в основата и за разследването на кмета на созополското село Габър за фалшиви адресни регистрации. Освен Рейзи за кметския пост в общината се борят още петима кандидати. Листите за общински съветници са 16.

В друга бургаска община - Средец, 832 са пришълците, заявили желание да гласуват за кмет. В малката община с 15 хил. жители по данни на НСИ кметът Тодор Станчев, издигнат от БСП, през 2007 г. е избран с 3894 гласа още на първи тур, 730 гласа са били достатъчни бизнес партията "Средна европейска класа" да вкара трима съветници в 17-членния общински съвет.

За сравнение, в община Бургас желаещите да гласуват по настоящия са адрес са 684, а в пъти по-малката община Камено с 13 407 жители без излаз на морето те са 673.

Любопитни са и данните в други крайморски общини във Варненска област - докато в самата Варна желаещите да гласуват по настоящ адрес са 500, в близката община Аксаково те са 1517, или около една десета от избирателите там. С малко над 1600 гласа през 2007 г. БСП е вкарала петима общински съветници. В малката варненска община Аврен, чиито жители са 8574, на изборите ще гласуват 961 "външни".

Докато "разрастването" на морските общини е обяснимо заради търсенето на работа в туристическия бранш, необяснимо е набъбналото население на общини като Тунджа, Криводол, Марица, Братя Даскалови, Брусарци, Кресна. Най-голям е броят на заявилите желание да гласуват по настоящ адрес в Стара Загора - 2430, следват Хасково - 1969, и София - 1741 души.

В челните редици на тази класация обаче стои и малката ямболска община Тунджа, където гласуващите пришълци са 1446. Ако се съди по резултатите от 2007 г., те биха могли да вкарат поне двама съветници. Кметът там е избран на балотаж с преднина от по-малко от 1000 гласа разлика.

Врачанската община Криводол също се оказа набъбнала - 1012 души ще гласуват там по настоящ адрес, или около една осма от избирателите. Тези гласове са достатъчни за избирането на поне четирима общински съветници, макар през 2007 г. БСП да е вкарала 10 съветници с два пъти и половина повече бюлетини. 

От справката може да се направи извод, че въпреки заявките на ГЕРБ за пробив в т.нар. бастиони на Ахмед Доган няма осезаем изборен туризъм в общините в Кърджалийско.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати